Annonse
00:00 - 31. august 2018

Harry Potter, 20 år etter katastrofen

Annonse

Det er 20 år siden Harry Potter ble et monster. Den første Potter-boken kom riktignok ut i England i 1997, men den store revolusjonen kom 1. september 1998 da boken kom ut i USA. Der fikk J.K Rowlings erkebritiske, serialiserte page turner-litteratur blande seg med det amerikanske underholdningsindustrien. Resultatet ble young adult-litteraturenes enorme vekst. Vi lever derfor nå i en litterær dystopi, mener den britiske forfatteren Will Self. Påstanden om at Potter-bøkene leder unge som ellers ikke ville være interesserte inn i bøkenes verden er «bullshit», sa han nylig til The Guardian. Bøkene ledet heller til den tåpelige «kidult-perioden» vi er inne i, hvor at antallet analfabeter i verden vokser for første gang på hundre år, mener Self. Det er kanskje ikke sant. Men ser man bort fra fakta og kjenner etter, har han helt rett. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse