Annonse
00:00 - 17. august 2018

Fremmedgjøring i fire satser

Den første tegneserien som er nominert til Man Booker-prisen skildrer en forstyrrende feedbackloop av meningsløshet.

Illustrasjon: Nick Drnaso / Drawn & Quarterly / Granta 2018
Annonse

Tittelfiguren i den amerikanske tegneserieskaperen Nick Drnasos Sabrina er en vanlig kvinne. I løpet av de ti sidene hun er med, er dét så å si alt vi får vite om henne: Hun er 27 år gammel, hun leter etter en jobb, og hun liker å lese. Deretter forsvinner hun og blir et svart hull i livet til sine nærmeste, før hun antar karakter av et offentlig anliggende da hun blir funnet drept, og videoen av det groteske mordet begynner å sirkulere på internett.

Det er likevel ingen kriminalfortelling vi har med å gjøre. For selv om det er fristende å henvise til Sjöwall og Wahlöös utvidede krimbegrep, «roman om en forbrytelse», handler Sabrina mindre om forbrytelsen enn om hvordan det digitale forbrukersamfunnet gjør mennesker desperate etter mening og sammenheng. Drnaso vier stor plass til å skildre effekten Sabrinas død har på kjæresten Teddy og søsteren Sandra, men i den grad boken har noen hovedperson, er det Teddys gamle skolekamerat Calvin, som han søker tilflukt hos når Sabrina forsvinner.

Konspirasjonsteori. Calvin er en nyseparert IT-tekniker som arbeider på en militærbase i Colorado, og på tross av at han aldri har møtt Sabrina, ender han opp med å spille en sentral rolle i konspirasjonsteoriene som raskt sprer seg etter drapet. Som så mange andre amerikanske forbrytelser i internettalderen – fra 11. september til QAnon – blir drapet på Sabrina analysert av tusenvis av tastaturdetektiver som kommer til den konklusjon at politiets forklaring ikke henger på greip, og at det dreier seg om en «falsk flagg-operasjon» i regi av myndighetene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse