Annonse
00:00 - 17. august 2018

Fra sinne til avmakt

Den danske forfatteren Lone Aburas byr på ambivalent propaganda.

Illustrasjon: Mo Maja Moesgaard / Aschehoug Forlag
Annonse

Tidligere i sommer leste jeg en roman som vakte stor diskusjon da den utkom, og som i år fyller 47, nemlig Arild Asnes, 1970 av Dag Solstad. Bokens hovedperson er forfatteren Arild Asnes, en «uavhengig sosialist» som baler med et enormt paradoks. Han vil omstyrte samfunnet. Han regner seg som revolusjonær, men er samtidig et av Norges, og dermed verdens, frieste mennesker.

Solstad går ikke av veien for å ironisere nådeløst over denne til dels selvbiografiske figuren (allerede karakteristikken «uavhengig sosialist» bør vekke humring), men i bunnen av romanen ligger et dønn alvorlig spørsmål: Hvordan omgjøre holdning til handling? Hvordan komme over sin egen komfortable posisjon (og dermed skam, dårlige samvittighet) og yte et grunnleggende urettferdig system motstand?

Berørt og privilegert. Danske Lone Aburas’ utgivelse Det er et jeg som snakker (regnskapets time) er en kort, rask og sint tekst akkompagnert av billedkunstneren Mo Maja Moesgaards tegninger av forfatteren i ulike positurer. Den går inn i de samme spørsmålene – om enn fra en mindre ideologisk belastet og mer liberal kant. Det er et jeg som snakker åpner med å fortelle om hvilken rasisme og diskriminering hun i kraft av å være ikke-hvit (faren til Aburas er egyptisk og muslim) har måttet tåle siden barnehagealderen. I lange, abrupte og rasende setninger iler hun deretter videre, og spyr ut sin galle overfor innvandringsfiendtlige politikeres dobbeltmoral og samfunnets manglende evne til å engasjere seg i flyktningers skjebne. Hun kommenterer spydig myndighetenes parodiske vilje til å ta vare på de privilegerte, som ofte resulterer i forsømmelsen av de svakeste. Leseren skjønner at det er et berørt jeg som snakker.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse