Annonse
14:57 - 31. august 2018

Følg forskningsfronten fra orkesterplass

Thomas Hylland Eriksen: Umulig å ikke være nysgjerrig på jordbruksrevolusjonen.

Mot kornstaten: Scott James’ bok om jordbruksrevolusjonen viser at spørsmålene om vår sivilisasjons opprinnelse stadig blir stilt på nye måter etter hvert som ny kunnskap kommer til. Foto: Bob Rowan / Corbis / Getty Images
Annonse

Finnes det noen som klarer ikke å være nysgjerrig på den såkalte jordbruksrevolusjonen? Det var jo da kimen ble sådd, bokstavelig og billedlig talt, til alt som kom etterpå – skriften, staten, imperialismen, det kullbaserte samfunnet og antropocen. Og siden forskerne stadig gjør nye funn og tolker de gamle på nye måter, må vi fortsette å lese om oldtidens historie. Den siste jeg har lest, heter Against the Grain. Jeg er Jim Scott-fan, og da hans nyeste bok ble annonsert, var jeg tidlig ute med å laste den ned.

Småbruker og systemkritiker. Scott er ikke som andre akademikere. Han skriver knapt noen vitenskapelige artikler, og det går gjerne ti-femten år mellom bokutgivelsene. På småbruket sitt et stykke nord for New York holder han fjærkre og dyrker bønner når han ikke skriver eller befinner seg utaskjærs for å forelese. Han er statsviter av bakgrunn, men antropolog av gemytt. Til forskjell fra de fleste som skriver om staten, er Scott nemlig lite begeistret for den. I Weapons of the Weak (1985) beskriver han motstand mot makthavere (og gjorde ordet resistance til et signalord for systemkritiske akademikere); Seeing Like a State (1998) viste hvordan abstrakt statlig planlegging ment å gjøre livet bedre for folk, rent faktisk bidrar til å gjøre det verre fordi statens femårsplaner har lite å gjøre med det konkrete livet folk lever; og i The Art of Not Being Governed (2009) undersøker han hvordan fjell- og skogfolkene i Asia, fra Vietnam til Nepal og kanskje helt til Afghanistan, har klart å holde staten på en armlengdes avstand i hundrevis av år.

Befolkningsvekst. Against the Grain er ikke basert på originalforskning; den bygger på sekundærkilder, og Scott erklærer seg som glad amatør allerede i forordet. Til gjengjeld tolker han det tilgjengelige materialet på en umiskjennelig scottsk måte, og gir en forbilledlig, kritisk innføring i en forskningfront som stadig er i bevegelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse