Annonse
14:57 - 31. august 2018

Følg forskningsfronten fra orkesterplass

Thomas Hylland Eriksen: Umulig å ikke være nysgjerrig på jordbruksrevolusjonen.

Mot kornstaten: Scott James’ bok om jordbruksrevolusjonen viser at spørsmålene om vår sivilisasjons opprinnelse stadig blir stilt på nye måter etter hvert som ny kunnskap kommer til. Foto: Bob Rowan / Corbis / Getty Images
Annonse

Finnes det noen som klarer ikke å være nysgjerrig på den såkalte jordbruksrevolusjonen? Det var jo da kimen ble sådd, bokstavelig og billedlig talt, til alt som kom etterpå – skriften, staten, imperialismen, det kullbaserte samfunnet og antropocen. Og siden forskerne stadig gjør nye funn og tolker de gamle på nye måter, må vi fortsette å lese om oldtidens historie. Den siste jeg har lest, heter Against the Grain. Jeg er Jim Scott-fan, og da hans nyeste bok ble annonsert, var jeg tidlig ute med å laste den ned.

Småbruker og systemkritiker. Scott er ikke som andre akademikere. Han skriver knapt noen vitenskapelige artikler, og det går gjerne ti-femten år mellom bokutgivelsene. På småbruket sitt et stykke nord for New York holder han fjærkre og dyrker bønner når han ikke skriver eller befinner seg utaskjærs for å forelese. Han er statsviter av bakgrunn, men antropolog av gemytt. Til forskjell fra de fleste som skriver om staten, er Scott nemlig lite begeistret for den. I Weapons of the Weak (1985) beskriver han motstand mot makthavere (og gjorde ordet resistance til et signalord for systemkritiske akademikere); Seeing Like a State (1998) viste hvordan abstrakt statlig planlegging ment å gjøre livet bedre for folk, rent faktisk bidrar til å gjøre det verre fordi statens femårsplaner har lite å gjøre med det konkrete livet folk lever; og i The Art of Not Being Governed (2009) undersøker han hvordan fjell- og skogfolkene i Asia, fra Vietnam til Nepal og kanskje helt til Afghanistan, har klart å holde staten på en armlengdes avstand i hundrevis av år.

Befolkningsvekst. Against the Grain er ikke basert på originalforskning; den bygger på sekundærkilder, og Scott erklærer seg som glad amatør allerede i forordet. Til gjengjeld tolker han det tilgjengelige materialet på en umiskjennelig scottsk måte, og gir en forbilledlig, kritisk innføring i en forskningfront som stadig er i bevegelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.