Annonse
00:00 - 31. august 2018

Et tragisk liv, en triviell bok

Den tysk-jødiske kunstneren Charlotte Salomon hadde fortjent å bli hovedperson i en veldig mye bedre roman.

Kunstnerens blikk: Charlotte Salomon malte dette selvportrettet i 1940. Fra samlingen til Det jødiske historiske museum i Amsterdam. © Charlotte Salomon Foundation
Annonse

Charlotte Salomons liv hører hjemme i en roman. Hun ble født i en borgerlig familie i 1917, fikk som eneste jøde dispensasjon til å gå på kunstakademiet i Berlin i 1936, forelsket seg i stemorens sanglærer, levde på flukt i Sør-Frankrike med sin følelsesmessig (og muligens seksuelt) utnyttende morfar, malte en flere hundre sider lang billedsyklus om sitt eget liv, giftet seg med en betydelig eldre østerriksk flyktning, og ble drept i Auschwitz. Hun var 26, og gravid.

O skjebne. Den romanen Charlotte har havnet i, av den franske forfatteren David Foenkinos (født i 1974), er dessverre svært langt unna å yte livet hennes rettferdighet. Boken fortelles kronologisk, fra tanten og navnesøsterens selvmord i 1913, ett av mange i familien. Setningene er korte, alle står på hver sin linje. En oppramsing av hendelser i Charlottes og familiens liv er for så vidt dramatisk nok. Enkle faktasetninger kan sitte som spiker i tinningen, om forfatteren vet å håndtere redskapene. Men Foenkinos er besynderlig tung på labben, svulstig og banal om hverandre.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse