Annonse
11:07 - 01. august 2018

En sti uten brødsmuler

Tekst og tegning snakker forbi hverandre i Mette Karlsvik og Tord Torpes eventyrfortelling Kjøt

Annonse

En student fra Vestlandet tar bussen ut i Nordmarka. En kokk roter seg bort en natt på vei hjem fra utestedet Mono. De møtes i den delen av skogen hvor kultur og natur inngår remis, og hvor selvet og sanseinntrykkene kan utfolde seg upåvirket av samfunnets rammer. Mette Karlsvik og Tord Torpes Kjøt er eventyrfortelling med forheksede hus, snakkende dyr og mennesker som skifter ham – et relasjonsdrama i fabelform og et korthugd karakterportrett som aldri pakkes ut.

Det starter med håndfaste størrelser som OBOS-blokker, rutebusser og sukker som har gått ut på dato, men så snart handlingen forflytter seg til Maridalen begynner sivilisasjonens definisjonsmakt å glippe. Et drivhus satt sammen av knuste ruter, kasserte glassmalerier og gamle krystallfat blir et magisk speil – ikke så mye en portal til den andre siden som et stumt orakel som tvinger jeg-personen til å konfrontere totaliteten av tilværelsen.

«Eg må ikkje stirre på meg sjølv i spegelen. Kva om eg ikkje er aleine?» spør studenten mens hun gjennomgår en serie visuelle transformasjoner foran øynene på leseren. Det er en interessant materie – like godt egnet for vidløftige erkjennelsesfilosofiske fabuleringer som visuelle krumspring som utnytter tegneseriemediets virkemidler til fulle – og både Karlsvik og Torpe har åpenbart mye de ønsker å formidle. Imidlertid trekker tekst og tegning kun unntaksvis i samme retning, og ved flere tilfeller spenner de ben på hverandre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse