00:00 - 17. august 2018

Du er et av vitnene til verdens undergang

Den amerikanske forfatteren Roy Scranton mener vi må ta innover oss at vi lever i en døende sivilisasjon. Og omfavne håpløsheten i møte med klimakatastrofen.

Overhengende fare: Et grunnstøtt isfjell utenfor den grønlandske bygda Innaarsuiti sommer. Deler av bygda måtte evakueres da man fryktet at isfjellet skulle kalve og utløse en tsunami. Foto: Magnus Kristensen / Ritzau Scanpix

En gang i midten av juli lastet jeg ned den nye essaysamlingen til den amerikanske forfatteren Roy Scranton, We’re Doomed. Now What? på smarttelefonen min. Planen var å sitte i det gulsvidde gresset på den lille øya i Tønsbergfjorden hvor jeg befant meg, og gruble over det sinnssvake misforholdet mellom de katastrofale fremtidsutsiktene klimaendringene innebærer og den blandingen av apati og business as usual som synes å herske i samtiden.

Scrantons forrige essaybok, Learning to Die in the Anthropocene (2015), hadde vært nyttig lesning. Her argumenterer han for hvordan våre begreper om menneske, natur og sivilisasjon må tenkes radikalt nytt ettersom menneskenes belastning på kloden – ikke minst gjennom de 150 siste årenes karbondrevne samfunnsutvikling – nå har fått geologisk vekt: Vi er blitt en naturkraft som står i fare for å utslette oss selv, slik vi har utslettet nesten 500 andre arter siden 1900. Skal vi ha noen sjanse på litt lengre sikt, må vi ta innover oss at vi lever i en døende sivilisasjon.

Men hele denne planen om edrueliggjørende skjærgårdslesning gikk i vasken, for det som dukket opp i Kindle-appen min var ikke Scrantons bok. Et eller annet sted i det enorme systemet for døgnkontinuerlig global kapitalisme som er Amazon, hadde det skjedd en feil, og det jeg fikk var en krimroman fra midten av 1990-tallet. Omslaget lovet meg en spennende fortelling med Alaskas ville naturlighet, representert ved et par taggete, snødekkede fjelltopper, som kulisse.

Annonse