10:19 - 03. august 2018

«Ah! Dette trenger vi ikke å snakke om, kjære deg»

Den franske forfatteren Nathalie Quintane kjemper mot et politisk system hvor det viktigste er at ting ikke blir lagt merke til. 

Nathalie Quintane debuterte i 1997 med boken Chaussure. Foto: H. Bamberger / P.O.L

En forfatter fra «ultra-venstre»-siden, skrev den franske avisen Le Monde om franske Nathalie Quintane (født 1964). Quintane er blitt en viktig politisk stemme i fransk samtidslitteratur siden hun begynte å publisere tekster på midten av 90-tallet. Boken hennes Tomater (oversatt til norsk i 2015) er inspirert av den såkalte Tarnac-saken fra 2008, hvor den franske sikkerhetstjenesten utførte en aksjon mot beboerne i et kollektiv i landsbyen Tarnac. Boken Que faire des classes moyennes (Hva skal man gjøre med middelklassen) fra 2016 er et stikk til den engelske filosofen John Locke, som i en avhandling til myndighetene i 1697 skrev forslag til hva man burde gjøre med de fattige. 

Selv sier Quintane at jeg-et i bøkene hennes «aldri er politisk engasjert, og alltid er helt amatør, noen som alltid ser ut til å oppleve ting for aller første gang».

– Jeg er ikke en engasjert skribent. Jeg forsvarer aldri noe standpunkt, og enda mindre en teori. Alle beskrivelser motsier hverandre. «Ultra-venstre»-etiketten er en ren konstruksjon som masserer hodene til informasjonsarbeidere og mediene. Nå som Benalla-skandalen er oppe i mediene, snakker vi til og med om et «ultra-ultra-venstre». Jeg skrev et essay hvor jeg kødder med denne merkelappen. Det heter «Ultra-Proust!», sier hun.

Annonse