Annonse
00:45 - 13. juli 2018

Tar litteraturprisen i egne hender

En ny, alternativ nobelpris vil rydde opp der Svenska Akademien gikk feil. Men god litteratur er ikke alltid ren, pen og demokratisk, påpeker redaktør og forfatter Åsa Linderborg. 

Fotoillustrasjon: Odin Drønen
Annonse

I vår ble offentligheten vitne til en kollaps i institusjonen som deler ut Nobelprisen i litteratur. 

Skandalen strekker seg tilbake til november i fjor, da 18 kvinner anklaget ektemannen til et av Svenske Akademiens medlemmer for seksuell trakassering og voldtekt. Flere av overgrepene skal ha funnet sted i leiligheter eid av institusjonen, og mannen, som kalles Kulturprofilen, skal jevnlig ha mottatt økonomisk støtte fra Akademien – samt røpet navn på vinnerne av prisen i forkant av offentliggjørelsen.

Spliden mellom de 18 akademimedlemmene ble så stor at seks av dem trakk seg – inkludert lederen Sara Danius. I mai meddelte de gjenværende at de ikke vil utdele noen nobelpris i litteratur i år, for første gang siden 1949. Den vil heller bli presentert parallelt med prisen for 2019. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Sadisme, manipulering og overskridelse håndteres nokså oppskriftsmessig i disse novellene.