Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Skal du lese ett tolvbindsverk i sommer – les Anthony Powell, skriver Espen Hauglid.

Skal du lese ett tolvbindsverk i sommer – les Anthony Powell, skriver Espen Hauglid.

Sosietetsbryllup: Anthony Powell og lady Violet Pakenham giftet seg i All Saints' Church i Knightsbridge i London 1. desember 1934. Foto: NTB scanpix
Annonse

«Det er ikke lett – kanskje ikke engang ønskelig – å bedømme andre mennesker etter en konsekvent standard», skriver Anthony Powell i A Question of Upbringing (1951), det første av tolv bind i hans ambisiøse, underfundige og morsomme roman A Dance to the Music of Time. Sitatet kan stå som motto for hans ytterst siviliserte og tolerante blikk på verden.

En fersk biografi om Powell, som levde fra 1905 til 2000, er utgangspunkt for en stor artikkel i siste nummer av London Review of Books, der historikeren Perry Anderson tar på seg intet mindre enn å sammenligne Powell med Marcel Proust.

I likhet med Prousts A la recherche du temps perdu, er A Dance to the Music of Time et minnearbeid, én manns bølgende strøm av erindringer fra barndommen og fremover. Påvirkningen er hevet over tvil – Powell leste Prousts bøker fortløpende ettersom de kom ut på engelsk, og igjen før han startet på sitt eget hovedverk.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse