00:00 - 27. juli 2018

Når krisen virkelig inntreffer III

Eline Lund Fjæren og Jan Grue om litteraturens rolle i en krisepreget samtid. 

Arkivfoto: Erick Kjellevold

I en serie intervjuer har den danske journalisten Kathrine Tschemerinsky snakket med Ian Buruma, Valeria Luiselli og Salman Rushdie om litteraturens makt og avmakt i vår umiddelbare samtid. «Betyr litteraturen og kulturen som sådan fremdeles noe i det øyeblikk katastrofen virkelig inntreffer?» spør hun. Hva svarer du på dette spørsmålet?

Eline Lund Fjæren: Før tenkte jeg at litteraturen kun gjør nytte for seg etter katastrofen, ikke mens den pågår. At den er grunnleggende etterpåklok, kan du si. Men jeg vet ikke om jeg tror det lenger. Litteraturen kan gjøre oss bevisste: Se! Dette finnes i verden! Ting er ikke nødvendigvis slik du tror! Samtidig kan den gi ny mening til det som allerede finnes – noe fortettes. Per Petterson kaller det merverdi. Det er jo verdifullt. Det litterære språket er enda viktigere nå, det er jeg sikker på. Vi har Trump-språket. Vi har Putin-språket. Vi har sosiale medier-språket. Vi har språket i reklamer og kampanjer og på bussen og trikken og banen. Alt er bare regnskap og horoskop. Jeg tviler ikke så mye på nødvendigheten av litteratur lenger, hvordan den utfordrer oss.

Jan Grue: Litteraturen vil nok ikke ha noen virkning der og da. Men etterpå, når det har gått litt tid, kan litteraturen bidra med fortolkninger og etterarbeid. Ta for eksempel Midnight’s Children av Salman Rushdie. Den kom ut 30 år etter det inntrufne – Indias løsrivelse fra Storbritannia – og skaper en rik og kompleks forståelse av det som skjedde. Men for dem som i denne perioden ble drept, hjelper ikke boken. 

Annonse