Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Når katastrofen virkelig inntreffer II

Amalie Kasin Lerstang og Bjørn Vatne om litteraturens rolle i en krisepreget samtid. 

Foto: Kristine Helliesen / Cappelen Damm
Annonse

I en serie intervjuer har den danske journalisten Kathrine Tschemerinsky snakket med Ian Buruma, Valeria Luiselli og Salman Rushdie om litteraturens makt og avmakt i vår umiddelbare samtid. «Betyr litteraturen og kulturen som sådan fremdeles noe i det øyeblikk katastrofen virkelig inntreffer?» spør hun. Hva svarer du på dette spørsmålet?

Amalie Kasin Lerstang: Jeg tror kunsten nettopp er det mange vender seg til når endring virker umulig. For å tenke i ro om kaoset, for å forstå eller finne håp. Da mener jeg ikke håp som noe rent og dydig, men som det Rebecca Solnit i essaysamlingen Hope in the Dark beskriver som et håp som inviterer til eller krever at vi handler, et aktivt håp. Utgivelsen studerer hvordan enkeltmennesker har gått sammen og endret historien, noen ganger med museskritt, andre ganger gjennom revolusjon. Da Trump vant valget måtte Hope in the Dark, som egentlig ble skrevet under Bush-administrasjonen, bli trykket i nye opplag. Det er interessant at folk løp til den boken i det som for flere amerikanere føltes som et ultimate low. Solnit skriver om hvordan makthaverne har mye å tjene på at vi tror vi er maktesløse. Hun viser frem det motsatte: hvordan vi, vanlige mennesker, kan endre samfunnet vi lever i, når vi går sammen. Den påminnelsen kan litteraturen gi, og den trenger jeg for ikke å falle i passivitetens mørke hull.

Bjørn Vatne: Jeg tror, dessverre og heldigvis, at litteraturens rolle vil forbli uendret under en katastrofe. Dessverre fordi vi ikke bør overdrive dens betydning som samfunnsdriver, ikke tillate oss å tro at det å navngi og peke på noe er det samme som å håndtere det. Heldigvis fordi den vil fortsette å gjøre nettopp det – inspirere til handling ved å vise frem, forsøke å forstå uten å innbille seg at det finnes ett svar, og skape tvisyn. Men hva vet jeg i min beskyttede tilværelse om virkelige katastrofer? Ingenting. Jeg kan bare gjette, slik skrivingen og lesingen også er en – sikkert alt for komfortabel – livsforberedelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse