Annonse
00:44 - 13. juli 2018

Når katastrofen virkelig inntreffer

Zeshan Shakar og Suzanne Brøgger om litteraturens rolle i en krisepreget samtid. 

Suzanne Brøgger mener det er litteraturen som opprettholder sivilisasjonen. Foto: Kjetil Olav Sand / Kagge
Annonse

I en serie intervjuer har den danske journalisten Kathrine Tschemerinsky snakket med Ian Buruma, Valeria Luiselli og Salman Rushdie om litteraturens makt og avmakt i vår umiddelbare samtid. «Betyr litteraturen og kulturen som sådan fremdeles noe i det øyeblikk katastrofen virkelig inntreffer?» spør hun. Hva svarer du på dette spørsmålet?

Zeshan Shakar: Instinktivt tenker jeg at konkurransen om oppmerksomheten vår er stor nå. Det er flere kanaler inn, mer støy på linja, og mindre plass til alt, inkludert litteraturen. Kanskje lider særlig litteraturens drøvtygger, romanen, under dette? Det er interessant at poesien har økt i popularitet de siste årene. Fordi den er så Instagram-vennlig? Kanskje. Romanen kan ikke konsumeres gjennom ett bilde på sosiale medier. Det er nok altfor lettvint å redusere poesien til Instagram-sitater, men den har utvilsomt en umiddelbarhet over seg som andre litterære uttrykk kan mangle. Dette er kanskje en del av svaret på hvorfor den har lyktes med å gjøre seg så relevant som kanal for samtidens stemninger og stemmer. I USA har for eksempel poesiens popularitet økt mest blant afroamerikanske kvinner og minoritetsgrupper, som gjennom poesien uttrykker seg om diskrimineringen de opplever. Metoo, politivold og Trump sitt presidentskap er tema som går igjen. I Norge har man lignende eksempler, som Sumaya Jirde Ali og Sarah Zahid.

Suzanne Brøgger: Hvilken katastrofe?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.