Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Kjærlighetsråd for mennesker som tror de ikke trenger dem

På vei inn i ekteskapet: Er det, mellom alle lister og kulepunkter, noe å ta med seg fra alle bøkene om parforhold, spør litteraturkritiker Carl Joakim Gagnon.

Annonse

Kanskje har du, som jeg, noen minner du kjenner så godt at du kan sveve rundt i dem og se deg selv utenfra. Dette er ett av mine: Pysjkledt i døråpningen ser du moren din fortelle historier alle i middagsselskapet synes er det morsomste de har hørt, punktert av små kårdestikk med gaffelen. I alt bruset ville du sikkert ikke visst hvilken latter som var hennes, om det ikke var den første latteren du hadde hørt i livet. Et par plasser lenger ned ser du mannen hennes som stolt strammer slipsknuten med en gest som sier: «Dette er kona mi! Som jeg har stelt meg!»

Dette var på en tid da jeg fremdeles trodde på jentelus og, hva skal jeg si, ikke «var på utkikk etter et romantisk forhold». Likevel skjønte noe i meg at dette var bra. Jeg likte vel bare synet av at de koste seg sammen. De dyrket hverandre som pasjonerte gartnere, og resultatet ble en hel hage av morsomme voksenfester, lange frokoster og god stemning. Det ble til et minne og et ideal.

I dag, fredag 27. juli klokken 15:00, skal jeg gifte meg. Jeg tenkte på denne dagen for noen måneder siden, da jeg skulle sette alle parterapibøkene mine opp på loftet. Mens jeg sto over flytteeskene og bladde i en bok av den amerikanske forholdsguruen John Gottman, begynte jeg å lese om et av parene som har vært i terapi hos ham. De snakket til hverandre varmt og nært, men helt upedagogisk. De «bryter alle regler for aktiv lytting», sier Gottman: «Diskusjonen inneholder ikke mye aksept eller medfølelse de skyter bare fra hofta og sier hva de mener.» 

Annonse