Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Ideer om urenhet

Vi lever i identitetens tidsalder, advarer Salman Rushdie, som mener at forestillinger om renhet fører til etnisk rensing og religiøs fanatisme. Men romanen kan hjelpe mot den menneskelige innsnevringen.

Bastardbarn: Salman Rushdie, her fotografert på The Russian Tea Room i New York, har omtalt seg selv som «et av historiens bastardbarn». Han mener ideer om renhet alltid fører til enorme problemer. – Derfor har jeg alltid tatt til orde for en urenhetens teori, og tatt til orde for skitt og for at man skal unngå overdreven rengjøring. Foto: Michael Marcelle
Annonse

Den 11. februar i år lastet Salman Rushdie opp et bilde til sin Instagram-profil. Bildet, som viser Rushdie med et forventningsfullt smil, ikledd dunjakke og en beige lue trukket godt ned i pannen, var supplert med følgende tekst: «Første reise med London tube på … hmm … 31 år».

Lua henger på knaggen mens vi setter oss til rette på Rushdies sparsomt innredede kontor på New York University. Hver vår underviser han her journalistikkstudenter i å skrive sakprosa. «De er mer engasjert i verden», forklarer Rushdie på spørsmål om hvorfor han endte opp her og ikke på et av byens mange creative writing-programmer med håpefulle forfatterspirer.

Manglet selvforståelse. I Salman Rushdies tilfelle er hans engasjement for verden ikke bare resultatet av en beslutning, men et vilkår som har formet livet hans fra han ble født inn i en muslimsk familie i Mumbai, den gang Bombay, i 1947, samme år som India og Pakistan løsrev seg fra britene, til utgivelsen av hans roman Sataniske vers, som i 1989 resulterte i en fatwa fra Irans daværende leder, ayatolla Khomeini, som oppfordret muslimer til å drepe den Cambridge-utdannede forfatteren. Årsak: gudsbespottelse. Året etter publiserte Rushdie et essay med tittelen «I god tro», hvor han tok utgangspunkt i sin personlige biografi og forsøkte å forklare hva romanen i hans øyne handlet om. Teksten slutter med følgende setning: «Livet vårt lærer oss hvem vi er.» Men hva har Salman Rushdies liv lært ham om litteratur?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse