Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Ideer om urenhet

Vi lever i identitetens tidsalder, advarer Salman Rushdie, som mener at forestillinger om renhet fører til etnisk rensing og religiøs fanatisme. Men romanen kan hjelpe mot den menneskelige innsnevringen.

Bastardbarn: Salman Rushdie, her fotografert på The Russian Tea Room i New York, har omtalt seg selv som «et av historiens bastardbarn». Han mener ideer om renhet alltid fører til enorme problemer. – Derfor har jeg alltid tatt til orde for en urenhetens teori, og tatt til orde for skitt og for at man skal unngå overdreven rengjøring. Foto: Michael Marcelle
Annonse

Den 11. februar i år lastet Salman Rushdie opp et bilde til sin Instagram-profil. Bildet, som viser Rushdie med et forventningsfullt smil, ikledd dunjakke og en beige lue trukket godt ned i pannen, var supplert med følgende tekst: «Første reise med London tube på … hmm … 31 år».

Lua henger på knaggen mens vi setter oss til rette på Rushdies sparsomt innredede kontor på New York University. Hver vår underviser han her journalistikkstudenter i å skrive sakprosa. «De er mer engasjert i verden», forklarer Rushdie på spørsmål om hvorfor han endte opp her og ikke på et av byens mange creative writing-programmer med håpefulle forfatterspirer.

Manglet selvforståelse. I Salman Rushdies tilfelle er hans engasjement for verden ikke bare resultatet av en beslutning, men et vilkår som har formet livet hans fra han ble født inn i en muslimsk familie i Mumbai, den gang Bombay, i 1947, samme år som India og Pakistan løsrev seg fra britene, til utgivelsen av hans roman Sataniske vers, som i 1989 resulterte i en fatwa fra Irans daværende leder, ayatolla Khomeini, som oppfordret muslimer til å drepe den Cambridge-utdannede forfatteren. Årsak: gudsbespottelse. Året etter publiserte Rushdie et essay med tittelen «I god tro», hvor han tok utgangspunkt i sin personlige biografi og forsøkte å forklare hva romanen i hans øyne handlet om. Teksten slutter med følgende setning: «Livet vårt lærer oss hvem vi er.» Men hva har Salman Rushdies liv lært ham om litteratur?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker