Annonse
00:00 - 13. juli 2018

Hvorfor tar vi så feil?

Med særegne formidlingsknep forteller Hans Rosling en fortrøstningsfull historie om verdens befolkning.

Rosling ble kjent for å vise at verden går fremover, selv om vi blir flere. Foto: Matthew Lloyd / Getty Images
Annonse

De siste årene av sitt liv ble den svenske folkehelseprofessoren Hans Rosling (1948–2017) en superstjerne på grunn av sin evne til å visualisere og anskueliggjøre store og komplekse datamengder gjennom foredrag og videoforelesninger på Youtube og tv-programmer. Mannen gjorde humørfylt formidling av hvordan verden ble bedre ved hjelp av statistikk til en livsoppgave.

Roslings siste bok, Factfulness står nærmest som en parallellutgivelse til sosialpsykologen Steven Pinkers bok av året, Enlightenment Now. Pinker takker da også Hans Rosling for å ha levert viktige bidrag til forståelse av menneskehetens tilstand og for å ha virket for fornuft, vitenskap, humanisme og fremskritt.

Fremskrittets talsmenn. Både Rosling og Pinker bruker statistikk for å vise at helsetilstanden til verdens befolkning stadig forbedres og at det samme er tilfelle for velstand, sikkerhet og fred. Ifølge Pinker har moteriktig, kvasiakademisk kritikk av fornuft, statistikk og opplysningsfilosofi gjort at folk nekter å se fremskrittene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse