00:00 - 27. juli 2018

«Hvis noen har en pistol og vil skyte deg, er det fullstendig likegyldig hvor nydelige setningene dine er.»

… men når våpnene er lagt ned, blir pennen stående, sier redaktør og forfatter Ian Buruma.

Et essensielt filter: Sjefredaktør for The New York Review of Books Ian Buruma mener at utgivelser er viktigere enn noensinne, men at innflytelsen er mindre. Foto: Anders Deros / Aftonbladet / NTB Scanpix

I løpet av de dagene jeg har tilbrakt i New York for å intervjue Valeria Luiselli, Salman Rushdie og Ian Buruma om litteraturens makt og avmakt, har jeg møtt flere som omtaler dette øyeblikket i historien som vi befinner oss i, som en tid karakterisert av krise. Kultur har derfor – og mer enn ellers – en essensiell funksjon; en motvekt til kaoset. Men ting kan jo bli mye verre, og da er spørsmålet: Når katastrofen virkelig inntreffer, vil litteraturen og kulturen fortsatt ha noen betydning?

– Dette er en temmelig rå og provoserende måte å si det på, men de hadde altså orkestre i Warszawa-ghettoen, svarer Ian Buruma når jeg spør ham. I et øyeblikk ser han utilpass ut, men så utdyper han:

– Folk visste at de sannsynligvis skulle dø, og likevel spilte de klassisk musikk og leste bøker. Eller ta Primo Levi som holdt seg i live ved å resitere Dante – i det minste det han kunne huske. Kanskje det er særlig når man befinner seg i nød at man må forsøke å holde fast ved det fineste vi mennesker har skapt.

Annonse