Annonse
00:00 - 20. juli 2018

Gleden i et stort bind krigshistorie

Mari Kjos Hellums debutroman er en morsom beretning om et innesluttet menneske. Den litterære stilen har en derimot kommet over før. 

Vittig debut: Mari Kjos Hellums debutroman er en vittig fortelling om et innesluttet menneskes indre reise, fra den ytterste fornedrelse til nyvunnen selvrespekt.  Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Et sted i en eske i mine foreldres kjeller ligger det et refusjonsbrev jeg som sekstenåring fikk fra en prominent redaktør i Gyldendal. Manuset jeg som ung og håpefull hadde sendt inn, bar etter redaktørens mening preg av at jeg ikke helt hadde funnet «min egen stemme». Observasjonen var nok presis – tilfellet tatt i betraktning – men den generelle ideen om den skrivendes mystiske «egne stemme» er også smått irriterende og essensialistisk. Har alle gode skribenter og forfattere én egen stemme de må jobbe seg frem til? Det lyder omtrent like sannsynlig som at norske ungdommer virkelig skulle finne seg selv på backpackertur i Sør-Amerika.

Begrepet er løst og upresist, men det forsøker like fullt å favne noe av det jeg ser etter og håper på når jeg leser en ny forfatter: et særpreg som ikke bare kommer av evnen til å tilegne seg litterære konvensjoner, en stil som ikke bare vitner om godt håndverk og flinke etterligninger, men om helt egne tanker i sprang.

Tafatt antihelt. At jeg lar meg oppta av tema som litterær stemme og stil etter å ha lest Mari Kjos Hellums debutroman, En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv, er på mange måter en honnør til boken. Hellum er litteraturviter og ble i 2016 kåret til en av Norges ti beste forelesere i herværende avis. Hennes første utgivelse er en vittig fortelling om et innesluttet menneskes uventede indre reise, fra den ytterste fornedrelse til nyvunnen selvrespekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse