Annonse
00:00 - 06. juli 2018

Gi fornuften en sjanse

I en verden av rasende uenighet, vil etikkprofessor Walter Sinnott-Armstrong lære vanlige folk å argumentere.

Annonse

På internett raser ikke bare debattene, men kampen om selve debattformene. I sin nye bok Think Again: How to Reason and Argue gir professor Walter Sinnott-Armstong en oppfordring til å åpne seg for både samtalen og for hverandre. Poenget med argumentasjonslæren er ikke å vinne diskusjonen, men å forstå andre og samle oss mer i samfunnet.

Siden 2010 har Sinnott-Armstrong undervist et voldsomt populært online-kurs på Duke University i North Carolina, som den nye boken hans er basert på. I de åtte årene kurset har eksistert, har det tiltrukket seg 800.000 studenter fra over 150 land.

– Internett er veldig mektig, og selv om man kan si at mye har vært dårlig med det, tror jeg også at det kan brukes til å gjøre godt. Også innenfor debatt. Problemet er at internett belønner ekstreme utsagn, både fordi det er disse som gir deg likes og følgere, men også fordi du ikke får noen straff for å oppføre deg fiendtlig, som du ville få hvis du snakket med noen ansikt-til-ansikt, sier Sinnott-Armstrong, da Morgenbladet møter ham på Skype fra Durham, North Carolina.

Jeg synes vi må være mer ydmyke om at det vi tror på ikke nødvendigvis er usant, men kun en del av sannheten.

Sinnott-Armstrong vil derfor lære oss å snakke sammen igjen, og gir i Think Again en gjennomgang av språklogikk og andre retoriske grep som gjør holdningen din lettere å forstå for andre, og vice versa.

– Jeg tror at selv om den ytterste tredjedelen på både høyre og venstre ikke vil lytte, så har de fleste potensial til å lære å argumentere og lytte, og det er disse jeg vil nå ut til. Problemet er at folk ikke vil snakke sammen eller være i kontakt med hverandre i det hele tatt – du er nødt til å gi fornuften en sjanse.

Reddit til unnsetning. Sinnott-Armstrong er ikke den eneste som kjemper for fornuftens plass i nettdebattene. «Change My View» er en undertråd på nettsamfunnet Reddit, hvor folk kan sende inn meninger de vil ha hjelp av andre til å moderere, eller bare vil vite hva de som er uenige med dem mener. Tråden har 580.000 abonnenter og i skrivende stund 1900 aktive brukere. Et lite utvalg emner fra denne uken er: «Konseptet om fri vilje gir ikke mening», «Homofilt ekteskap burde være lovlig», «Ostepop er chips», «De fleste folk burde ikke kjøpe forsikring» og «En økning i kvinnelig representasjon i regjeringen er hverken bra eller dårlig». Kjør debatt!

Tanken med «Change My View», som er relativt ensom i jungelen av halvubehagelige debattråder på Reddit, er å ta konkurranseaspektet vekk fra debatten. Diskusjonen fortsetter til en av partene blir lei fordi den som startet diskusjonen ikke lar seg overbevise om noe annet, eller faktisk lar seg overbevise om at hen har tatt feil. Hvis dette skjer skal vedkommende sende den greske bokstaven delta, som i matematikken er et symbol på forandring, til den «kommentatoren» som overbeviste hen.

Deltaet symboliserer ikke overgivelse i forstanden tap, men anerkjennelse. For poenget er at begge vinner, hvis én har klart å overbevise den andre, eller bare moderere deres standpunkt, for da har begge lært mer.

Ombestemte seg om Gud. På Duke holder de på å lage et lignende forum nå, forteller Sinnott-Armstrong. Her skal det debatteres på en imøtekommende og tålmodig måte, hvor folk er åpne for at folk som er uenige med dem kanskje ikke er helt idioter. Men betyr det at vi hele tiden skal gå rundt og tvile på oss selv, fordi vi kanskje tar feil?

– Jeg synes vi må være mer ydmyke om at det vi tror på ikke nødvendigvis er usant, men kun en del av sannheten. Hvis du går inn for å heve minstelønnen i USA til 15 dollar i timen, men anerkjenner at det kanskje ikke er noe som kan skje fra dag til dag, sier du da at du har tatt feil, spør Sinnott-Armstrong retorisk.

– Har du noen gang ombestemt deg om noe du tenkte var sant?

– Altså, jeg pleide å være evangelisk kristen og nå er jeg overbevist ateist. Så ja, he-he, jeg har ombestemt meg før.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse