Annonse
00:00 - 06. juli 2018

En sprikende, selvgod forsvarstale

For en av landets mest siterte økonomer er Parisavtalen keiserens nye klær, og alle andre tar feil. Dermed basta.

Drilltyper: «Norge kommer til å produsere mer olje neste år» het det i 1986 – tilsynelatende balsam for ørene til professor og forfatter Øystein Noreng.  Oljeboblen er et høylytt forsvar for olje og gass. Foto: Svein Erik/Aftenposten/NTB scanpix
Annonse

Øystein Noreng er professor emeritus i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, og i likhet med pensjonerte professorer flest bruker han denne tittelen når han uttaler seg i offentligheten enten det handler om olje, økonomi eller andre ting. Noreng har vært elsket av mediene for sin fritalenhet. I boken Oljeboblen fornekter han seg ikke.

Som leser er det ikke uinteressant å være vitne til Norengs innforståtte begeistring for alt som har med olje og gass å gjøre. Han tilhører etterkrigsgenerasjonen som opplevde funnet av olje i den norske delen av Nordsjøen i 1969 som noe helt eventyrlig. I 2009 ga Oljeindustriens Landsforbund ut boken Vi fant, vi fant. Norge feirer 40 år som olje- og gassnasjon. Med forord av statsminister Jens Stoltenberg. 

Mange sluttet seg til jubelen på dette tidspunktet, men samme år kom det også flere kritiske bøker som pekte på miljø- og klimautfordringene ved fossilt brensel og hva all denne oljerikdommen gjør med oss. Siden den gang har det nærmest blitt bakstreversk å forsvare et høyt olje- og gassutvinningstempo. Når til og med Nordens suverent største selskap, Statoil, i år så seg tjent med å fjerne oil i navnet og bli til Equinor, forstår man at noe er på gang.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse