Annonse
00:00 - 06. juli 2018

En sprikende, selvgod forsvarstale

For en av landets mest siterte økonomer er Parisavtalen keiserens nye klær, og alle andre tar feil. Dermed basta.

Drilltyper: «Norge kommer til å produsere mer olje neste år» het det i 1986 – tilsynelatende balsam for ørene til professor og forfatter Øystein Noreng.  Oljeboblen er et høylytt forsvar for olje og gass. Foto: Svein Erik/Aftenposten/NTB scanpix
Annonse

Øystein Noreng er professor emeritus i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, og i likhet med pensjonerte professorer flest bruker han denne tittelen når han uttaler seg i offentligheten enten det handler om olje, økonomi eller andre ting. Noreng har vært elsket av mediene for sin fritalenhet. I boken Oljeboblen fornekter han seg ikke.

Som leser er det ikke uinteressant å være vitne til Norengs innforståtte begeistring for alt som har med olje og gass å gjøre. Han tilhører etterkrigsgenerasjonen som opplevde funnet av olje i den norske delen av Nordsjøen i 1969 som noe helt eventyrlig. I 2009 ga Oljeindustriens Landsforbund ut boken Vi fant, vi fant. Norge feirer 40 år som olje- og gassnasjon. Med forord av statsminister Jens Stoltenberg. 

Mange sluttet seg til jubelen på dette tidspunktet, men samme år kom det også flere kritiske bøker som pekte på miljø- og klimautfordringene ved fossilt brensel og hva all denne oljerikdommen gjør med oss. Siden den gang har det nærmest blitt bakstreversk å forsvare et høyt olje- og gassutvinningstempo. Når til og med Nordens suverent største selskap, Statoil, i år så seg tjent med å fjerne oil i navnet og bli til Equinor, forstår man at noe er på gang.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker