00:00 - 20. juli 2018

En familie i Rinnans hvite villa

Etter krigen flytter en jødisk familie inn i Rinnanbandens hovedkvarter i Trondheim. Hvorfor i all verden, tenkte forfatter Simon Stranger, og skrev en roman.  

C for Carl Fredriksens Transport: Forfatter Simon Stranger i parken ved Carl Berners plass. Herfra ble rundt tusen mennesker smuglet over til Sverige under krigen.

En liten jente står på toppen av en trapp og deler ut teaterbilletter. Sammen med søsteren og barn fra nabolaget skal hun vise frem en serie hjemmesnekrede scener i kjelleren til en villa i utkanten av Trondheim. Noen år tidligere ble rommet brukt til noe ganske annet: akkurat her var det Rinnanbanden avhørte, torturerte og drepte ofrene sine under andre verdenskrig. «Bandeklosteret» var hovedkvarteret til provokasjonsgruppen Sonderabteilung Lola, en gruppe i tysk tjeneste ledet av angiveren Henry Rinnan. Merkeligere blir det: den lille jenta på toppen av trappen er jødisk – i en gate i samme by ligger det i dag en snublestein med navnet til bestefaren på, Hirsch Komissar. På steinen står det at Komissar ble drept 07.10.1942 i fangeleiren Falstad.

Snublesteiner er et prosjekt som ble satt i gang av den tyske kunstneren Gunter Demning i 1993. De fungerer som minnesmerker, og støpes ned i fortauet utenfor steder der ofre for nazismen bodde frem til de ble deportert og drept. Minneplaten informerer om navn, fødselsdato, og når og hvor de ble drept. Ifølge Jødisk Museum i Oslo er det så langt plassert ut 539 snublesteiner i Norge.

Jenta på toppen av trappen er forfatter Simon Strangers svigermor.

Annonse