00:00 - 06. juli 2018

Da turismen kom til nordmenn

Mellom suset over furua og bakgårdsfesten i Roma finnes kanskje den perfekte ferien for både den campingglade akademiker og homo antituristicus. To ferske bøker undersøker reiselivet på nye måter. 

Aldri sur: Camping var lenge en meget spartansk ferieform, men med bilen kom bagasjerommet – og taket. Dermed kunne man ta med større telt og mer utstyr. Utviklingen i retning campingvogna var i gang. Bildet er fra juli 1960. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix

En av verdenshistoriens første campere var polfareren Robert F. Scott. Da snakker vi ikke om den siste, berømte teltturen til Sydpolen, men om at han var den andre lederen i britiske The Camping and Caravanning Club.

– England var et foregangsland innen camping. Det var fiffen og overklassen som satte det i gang. Å telte var heftig friluftsliv, og vanlige folk skjønte ikke greia. Hvorfor skulle man ligge ute og fryse, når man kunne ligge hjemme i en varm seng i stedet? sier Geir Svardal, aktuell med boken Camping.

Den britiske foreningen ble dannet i 1901. Scott var marineoffiser og gryende polarforsker med ambisjoner om å stige i samfunnshierarkiet.

Annonse