Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Antologi

Sorthed (red. Mikkel Bolt og Jakob Jakobsen)

Annonse

Sorthed (red. Mikkel Bolt og Jakob Jakobsen)

(Forlaget Nebula 2018)

Alle som er interessert i diskusjonen om svartes identitet i USA, bør plukke opp denne danske antologien. Fire oversatte tekster presenteres her med begrepet «afro-pessimisme» som samlende punkt. Termen ble først brukt av forfatteren Frank B. Wilderson III, som i antologien argumenterer for at det amerikanske samfunnet ikke gir noe som helst rom for svarte. Pessimismen kommer ifølge Wilderson av den altomfattende utestengelsen: «Sorthed er en position af ‘absolut forsømthed’ (Frantz Fanon), der er opgivet af civilsamfundet og således hverken kan etablere selv eller blive etableret gennem hegemoniske indgreb. Sorthed kan ikke blive en af civilsamfundets mange juniorpartnere.»

Carina Beddari

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.
Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.