Annonse
00:00 - 08. juni 2018

Vekten av hverdagen

Inga Sætre er en av tegneserie-Norges smarteste og mest særegne stemmer.

Annonse

Sist Inga Sætre ga ut bok, ble hun belønnet med Brageprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og unge. Fallteknikk (2011) var en klok og lavmælt tegneserieroman om en ung kvinne og en uventet graviditet, hvor den observante humoren som sto så sentralt i Sætres gjennombruddsserie Møkkajentene hovedsakelig ble lagt i munnen på hovedpersonen Rakel, som en høyst nødvendig overlevelsesstrategi.

Det kommer en død etter livet er hennes første større tegneserieutgivelse siden den gang, og består av en serie enkelttegninger og korte vignetter om urbane kvinner som befinner seg på et stadium av livet hvor den økonomiske kapitalen sakte, men sikkert er i ferd med å innhente den kulturelle. Det er vanskelig å skille de navnløse figurene fra hverandre. Dermed antar denne homogene gruppen av yrkeskvinner karakter av et sarkastisk kor som bearbeider sin manglende fortrolighet med rollen som ansvarlige voksne med jobb og familie ved å dissekere hverdagslivets uvesentligheter.

Livets transportetapper. Det finnes en død etter livet er en morsom bok. Det finnes poenger og punchlines her som kunne vært hentet fra den typen stripeserier man finner i norske dagsaviser, og brorparten av bidragene benytter seg av avisstripenes og vitsetegningenes retoriske strukturer (om enn med flere ruter mellom setup og punchline). Men fordi boken ikke er redd for det underliggende alvoret i sine komiske premisser, og fordi vignettene når som helst kan gå fra å være rene avleveringsmekanismer for vitser til å bli presise generasjonsportretter, er den en langt mer nyansert og utbytterik leseropplevelse enn den gjengse samling av humortegneserier.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse