11:31 - 10. juli 2018

Små flater

Rykter vil ha det til at han står bak psevdonymet Elena Ferrante, men det er ikke derfor Domenico Starnones mørke familiefortelling er verdt å lese.

Fra Napoli: Domenico Starnone er forfatter og journalist, den nyeste romanen hans, Bånd, er nå oversatt til norsk. Foto: Kontorlab/ LightRocket / Getty Images

Jeg hadde ikke hørt ryktene om Domenico Starnone før jeg møtte ham på en forlagsmiddag i den norditalienske småbyen Pordenone i fjor høst. Vi var på litteraturfestivalen Pordenonelegge for å snakke om bøkene våre – han, en høyt skattet romanforfatter fra Napoli; jeg, en ukjent akademiker fra Nord-Europa – men vi hadde begge nye bøker ute hos Einaudi og satt på skrå overfor hverandre ved et langbord. Starnone hadde grått skjegg og et vinnende smil, og la energisk ut om kulinariske spesialiteter fra Napoli mens vi spiste antipasti misti fra Veneto. Jeg likte ham umiddelbart.

Da det passet seg slik, hvisket forlagets representant meg i øret, at jeg ikke måtte nevne ryktet for ham, han kunne ikke fordra det. Altså ryktet om at han var Elena Ferrante, enten alene eller sammen med sin kone, oversetteren Anita Raja. At Raja var mistenkt visste jeg, men Starnones eventuelle bidrag, innrømmet jeg glatt, hadde jeg ikke hørt om.

Jeg ble nysgjerrig, og innså at jeg måtte få med meg en av bøkene hans før jeg reiste. Jeg leser italiensk langsomt, og valget falt på den korte romanen Lacci (Lisser, eller kanskje Bånd). Forsideillustrasjonen viser to føtter i lakksko der lissene er knyttet sammen, og mannen er i ferd med å snuble.

Annonse