Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Middelklassemannen må vike

Det største forlaget i Storbritannia vil være like mangfoldig som det britiske samfunnet. Det skaper debatt. 

Annonse

Innen 2025 skal forlagshuset Penguin Random House være like mangfoldig som det britiske samfunnet. Det har det største forlaget i Storbritannia meddelt offentligheten. For å sikre at ikke klassetilhørighet avgjør hvem som kommer inn i bransjen, er det ikke lenger et krav å ha universitetsutdannelse for å søke på en stilling. Av forfatterne som rekrutteres, skal det tas hensyn til etnisitet, kjønn, seksualitet, sosial klasse og funksjonsevne – variasjonen skal være like stor som blant Storbritannias befolkning, ifølge forlaget selv. 

I en kommentar i The Spectator med tittelen «Store forfattere blir funnet med et åpent sinn», gikk den amerikanske forfatteren Lionel Shriver 9. juni hardt ut mot Penguins mål. Shriver, som blant annet er kjent for romanen Vi må snakke om Kevin, konkluderte med at «hvis en agent sender inn et manuskript skrevet av en homofil, transkjønnet person fra Karibia som forlot skolen i en alder av syv og kjører byen rundt i en rullestol, vil det bli publisert, uavhengig om manuskriptet er en usammenhengende, kjedelig og uforståelig haug av resirkulert papir». Penguins nye initiativ ville i Shrivers øyne gå på bekostning av den litterære kvaliteten.

Lukket bransje. Kommentaren har satt i gang en større diskusjon i britiske medier om representasjon i litteraturen. Den ene leiren deler Shrivers bekymringer for en politisk korrekt bokbransje, mens den andre påpeker at ikke alle har lik tilgang på forfatteryrket.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse