Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Jorden hun står på

Et steingjerde kan holde omverdenen på avstand, men også like gjerne være noe naboene møtes over.

Steingard: Hilde Myklebusts steingard er tilsynelatende uten svake punkter. Foto: Martin A. Finborud / Domkirkeodden 
Annonse

På første side i Kvar ein fugl isolerer Hilde Myklebust seg fra omverdenen og gjerder seg inne på en slektsgård. Innledningsdiktet beskriver jegets tippoldefar idet han samlet stein «og såg etter former og kantar / søkk og kvelvingar / som kunne høre saman». I et førtitalls dikt graver Myklebust i jorden hun står på, gjennom lag på lag av tid. Samtidig går livet og årstidene sin gang på gården. Folk og krøtter formerer seg, slektsnavn og livsform bæres videre.

Steingarden peker mot diktningen selv. Tippoldefarens bygging er et fysisk motsvar til dikterens eget arbeid med Kvar ein fugl. Selv om parallellen forblir uuttalt, melder den seg nærmest uunngåelig når man tenker over samlingens form.

Diktsyklus. De enkelte diktene er tittelløse, og samlingen har ingen markerte inndelinger. Med andre ord styrer den oss bort fra å skille ut enkeltdikt eller seksjoner. Kvar ein fugl er en diktsyklus: Det enkeltdiktene måtte mangle av selvstendig slagkraft, tar de til en viss grad igjen med å være avpasset hverandre som «stein på stein» og samle seg om et større emne. De tar utgangspunkt i et lyrisk jeg som til tross for sin sympatiske innlevelse i forfedre, mann og barn, hester og elver, lar seg kjenne igjen fra et dikt til et annet. I tillegg beskriver de en avgrenset tidsperiode, hvor dikterjegets graviditet og tidlige moderskap står i sentrum.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.