Annonse
00:00 - 01. juni 2018

For historikerne er det bra vi har så mange konflikter, skriver Lasse Midttun.

For historikerne er det bra vi har så mange konflikter, skriver Lasse Midttun.

In Flanders fields the poppies blow: Barn i skyttergravene ved Ypres, Belgia – et område hvor hundretusener soldater falt under første verdenskrig. Peter Englunds Krigens skjønnhet og sorg er kåret til en av Skandinavias beste sakprosabøker.
Annonse

Ikke overraskende er titlene juryen har valgt i årets skandinaviske sakprosakåring, fullstendig gjennomsyret av historie – en sjanger med lange og dype tradisjoner i alle de tre skandinaviske landene, både når det gjelder akademisk forskning og en mer populær og utadvendt historieformidling.

I Norge er forlagshistorien brolagt med store historieverk, med gigantene P.A. Munch og Ernst Sars som pionerer, og deretter med storselgere som Det norske folks liv og historie (1930–38), Vårt folks historie (1961–64) og Cappelens Norgeshistorie (1976–78).

Når akkurat dette ble stolpene i norsk sakprosa, er det selvsagt knyttet til Sverige og Danmark, det vil si unionsepokene. Et land som fra 1397 til 1905 ikke var fullt ut selvstendig, trengte desperat fortellingen om den underliggende «sanne» nasjonen, om kjempers fødeland, om sønner av Norge, vi som var kun en alen lange, men vant vår rett.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse