00:00 - 01. juni 2018

– Hensynsløs mot folks forventninger

I sine bøker nekter Espen Søbye å gjøre fakta fra fortiden om til spennende fortelling. Dag Solstad mener forfatteren dermed har funnet redningen for skjønnlitteraturen.

Inspirert av Søbye: Dag Solstad sier Espen Søbye greier å bryte med konvensjoner som ellers er vanskelige å komme seg utenom. Arkivfoto: Katinka Hustad

Hva er det egentlig vi har igjen fra fortiden? Bortsett fra vag og upålitelig hukommelse er det arkivmateriale, gjenstander, dokumenter og brev. Det er disse objektene sakprosaforfatter Espen Søbye er interessert i, ikke fortellingene vi alle automatisk lager for oss selv når vi møter slike kilder. Vi kan anta, gjette og drømme om hvordan noe var, men alt vi egentlig kan vite, er hva fortiden har deponert i nåtiden.

Dette radikale utgangspunktet former hele Søbyes forfatterskap. Nå er hans biografi, Kathe, alltid vært i Norge (2003), valgt ut som en av Skandinavias ti beste sakprosabøker.

– Det er ikke skrevet så mye lignende her i landet hverken før eller etter, trolig fordi det er så krevende, sier Knut Olav Åmås i en e-post til Morgenbladet.

Annonse