00:00 - 08. juni 2018

Har du en tullejobb?

Hvis du tror at jobben din er meningsløs, har du antagelig rett.

Paternoster i arbeidslivet: Den største ulempen med tullejobben er at den ikke er særlig tidkrevende og kunne vært utført på en brøkdel av tiden. Foto: Louis Quail/In Pictures via Getty Images

Kurt jobber for en underleverandør av en underleverandør av en underleverandør til det tyske forsvaret. Hver gang en soldat skal bytte kontor, setter han seg i bilen, kjører et par timer, kobler fra PC-en deres, bærer den med seg til det nye kontoret, og kobler den til igjen. Betsy jobbet på et aldershjem hvor hun brukte det meste av tiden sin på å snakke med beboere for å fylle ut et skjema om ønskene deres. Skjemaene ble arkivert og aldri brukt til noe.

Dette er bullshitjobber. Bullshitarbeid, skriver antropologen David Graeber, er lønnet arbeid som er så meningsløst at selv dem som utfører det, vet at jobben ikke burde eksistert. Han har samlet fortellinger fra folk som skriver dokumenter som aldri blir lest, mellomledere som ikke har noe å gjøre selv om de ber om oppgaver, designere som kaster bort tid på detaljer de vet er uviktige men som kunden insisterer på å betale for, resepsjonister som jobber for selskaper som ikke trenger resepsjonist og assistenter som retter feilene til den inkompetente lederen ingen vil sparke.

Fem typer bullshit. Har arbeidslivet blitt så komplekst at den som utfører jobben ikke forstår hvor viktig den er? Kanskje. Eller kanskje det er omvendt: Arbeidslivet er blitt så komplekst at det bare er de som utfører jobben, som forstår hvor meningsløs den er.

Annonse