00:00 - 15. juni 2018

Fortellingen om et midlertidig liv

Tegneserieromanen Lønnsslaver gir et avslørende blikk på det skandinaviske arbeidslivet.

Illustrasjon: Daria Bogdanska

Arbeid og velferd er blant de mest sentrale problemstillingene i den selvbiografiske tegneseriens historie, enten de tematiseres indirekte, som forutsetninger for opphavspersonenes livsvilkår og beslutninger, eller eksplisitt og politisk. I Vesten regnes Harvey Pekar (1939–2010) som den sosialrealistiske selvbiografiens gudfar, og i serien American Splendor (1976–2008) skildret han sitt liv som tegneserieforfatter, jazzkritiker og arkivmedarbeider på et sykehus i hjembyen Cleveland.

Pekars uglamorøse fremstilling av tilværelsen ble skoledannende, og likhetstegnet mellom en karriere som tegneserieskaper og et liv i nærheten av fattigdomsgrensen løper som en rød tråd gjennom arbeidene til brorparten av tegnerne og forfatterne som har fulgt i hans fotspor. Langt færre har imidlertid fulgt opp hans sterke venstrepolitiske engasjement. Et av Pekars stolteste øyeblikk kom da han som gjest på Late Night with David Letterman i 1987 ble buet ut etter sin krasse kritikk av talkshowvertens forsvar av arbeidsgiveren NBC og moderselskapet General Electric, som på den tiden var rammet av streik.

Catch 22. Én av dem som likevel gjør det er Daria Bogdanska. I boken Lønnsslaver forteller hun om sine egne opplevelser som arbeidsinnvandrer til et Sverige der kyniske restauratører driver rovdrift på utenlandske og fremmedkulturelle arbeidere. Polske Daria flytter til Malmö for å gå på tegneserieskole etter å ha truffet svenske Erik i Spania, men selv om de er kjærester bor Erik fem timer unna i Nyköping, og de to treffer hverandre sjelden. Dermed må Daria finne seg til rette på egen hånd i et land hvor hun ikke snakker språket og ikke kan få personnummeret hun trenger for å jobbe og betale skatt uten først å ha en jobb og betale skatt.

Annonse