00:00 - 08. juni 2018

F-ordet vender tilbake

Fra overspent fornærmelse til gangbart politisk begrep: Fascismen er tilbake i bokhandelen, skriver Simen Ekern.

Fascismens ansikter: «Uten en Mussolini eller Hitler som går rundt i gatene, hender ingenting», hevder Silvio Berlusconi. Men hva om fascismen anno 2018 ikke bærer de samme gevantene som ved Monte Sacro, Italia anno 1935? Foto: Hulton Archive / Getty Images

Kan fascismen vende tilbake? Da spørsmålet dominerte debatten noen dager under den italienske valgkampen tidligere i år, gjorde Silvio Berlusconi det klart at han mente tanken er latterlig. «Fascismen er død og begravet», forsikret den tidligere statsministeren da han var gjest i et populært kveldstalkshow. «Uten en Mussolini eller Hitler som går rundt i gatene, hender ingenting. Vi kan ta det med ro», sa Berlusconi før han vendte seg mot publikum i tv-studio med et bredt smil: «Dere kan ta det med ro!»

Berlusconi kunne smile til publikum vel vitende om at det lenge har vært sett som latterlig overspent å beskylde andre enn marginale militante nostalgikere for å være fascister. Samtidig er det lett å finne tegn på at tidsånden har løpt et godt stykke videre bare i løpet av de siste par årene. Autoritære ledere konsoliderer makten, knebler pressen og manipulerer rettsvesenet i Tyrkia og Russland, i Ungarn og Polen. I Østerrike opptrer landets visekansler med trommeslagere i svart uniform når han driver valgkamp. Nylig hevdet USAs president at en del immigranter uten papirene i orden «ikke er mennesker, men dyr».

USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albrights nye bok har en tittel som gjør det nokså klart hva hun mener står på spill. Fascism. A Warning er en advarsel om nåtiden som tar utgangspunkt i hennes egne erfaringer fra fortiden. Hun begynner med familiens flukt fra nazismen i Tsjekkoslovakia i 1939. Familien dro til London, vendte tilbake til hjemlandet etter krigen, før de endte opp i USA da kommunistpartiet tok makten i 1948. Etter den kalde krigen trodde Albright, som så mange andre, at demokratiet for alvor hadde vunnet kampen mot totalitarismen. Så hvorfor snakker vi igjen om fascisme, spør hun i forordet, og svarer umiddelbart: «Donald Trump».

Annonse