Annonse
00:00 - 08. juni 2018

F-ordet vender tilbake

Fra overspent fornærmelse til gangbart politisk begrep: Fascismen er tilbake i bokhandelen, skriver Simen Ekern.

Fascismens ansikter: «Uten en Mussolini eller Hitler som går rundt i gatene, hender ingenting», hevder Silvio Berlusconi. Men hva om fascismen anno 2018 ikke bærer de samme gevantene som ved Monte Sacro, Italia anno 1935? Foto: Hulton Archive / Getty Images
Annonse

Kan fascismen vende tilbake? Da spørsmålet dominerte debatten noen dager under den italienske valgkampen tidligere i år, gjorde Silvio Berlusconi det klart at han mente tanken er latterlig. «Fascismen er død og begravet», forsikret den tidligere statsministeren da han var gjest i et populært kveldstalkshow. «Uten en Mussolini eller Hitler som går rundt i gatene, hender ingenting. Vi kan ta det med ro», sa Berlusconi før han vendte seg mot publikum i tv-studio med et bredt smil: «Dere kan ta det med ro!»

Berlusconi kunne smile til publikum vel vitende om at det lenge har vært sett som latterlig overspent å beskylde andre enn marginale militante nostalgikere for å være fascister. Samtidig er det lett å finne tegn på at tidsånden har løpt et godt stykke videre bare i løpet av de siste par årene. Autoritære ledere konsoliderer makten, knebler pressen og manipulerer rettsvesenet i Tyrkia og Russland, i Ungarn og Polen. I Østerrike opptrer landets visekansler med trommeslagere i svart uniform når han driver valgkamp. Nylig hevdet USAs president at en del immigranter uten papirene i orden «ikke er mennesker, men dyr».

USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albrights nye bok har en tittel som gjør det nokså klart hva hun mener står på spill. Fascism. A Warning er en advarsel om nåtiden som tar utgangspunkt i hennes egne erfaringer fra fortiden. Hun begynner med familiens flukt fra nazismen i Tsjekkoslovakia i 1939. Familien dro til London, vendte tilbake til hjemlandet etter krigen, før de endte opp i USA da kommunistpartiet tok makten i 1948. Etter den kalde krigen trodde Albright, som så mange andre, at demokratiet for alvor hadde vunnet kampen mot totalitarismen. Så hvorfor snakker vi igjen om fascisme, spør hun i forordet, og svarer umiddelbart: «Donald Trump».

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker