00:00 - 15. juni 2018

Et forsvar for late morgener og sene kvelder

Litteraturprofessor Terry Eagleton vil redde de humanistiske fagene ved å insistere på at de er fullstendig unyttige.

Advarer: – Fortiden er det vi er laget av. Ethvert samfunn som bare har sin egen samtidige erfaring å leve etter blir fattig. For fremtiden finnes ikke, og fortiden finnes bare i minnet, dersom den blir bevart. En av humanioras roller har vært å gjøre nettopp det, sier litteraturprofessor Terry Eagleton.

«Humaniora ble født i krise og har alltid vært i krise. De hører sammen som kokain og Charlie Sheen.»

Et fullsatt auditorium av humanister humrer. Litteraturprofessor Terry Eagleton er i storform. Den ene vitsen tar den andre. Men under det britiske tørrviddet dirrer alvoret. Denne dagen er han invitert til HF-fakultetet i Bergen for å snakke om «krisen i humaniora». Universitetsfag som språk, filosofi, kunst og historie – kulturfagene som går under sekkebetegnelsen humaniora, eller humanistiske fag – har over lang tid blitt tappet for ressurser. Å gå på historisk-filosofisk fakultet er lavstatus.

Mens jeg hører på Eagleton, innser jeg at det var i akkurat dette auditoriet jeg satt da jeg deltok på første introduksjonsmøte som fersk HF-student for 13 år siden. Siden er jeg blitt en sånn som aldri snakker om den masteren jeg en gang ofret svette og tårer for. Er Eagleton, med sine professorale taleferdigheter, anekdoter og litterære referanser, her for å få sånne som meg til å rette seg opp i ryggen og bli stolte av å ha brukt seks år av livet på filosofistudier? Nei, for ham handler det ikke om en «statusheving for humaniora». Det er et spørsmål om liv eller død.

Annonse