Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Det handler ikke om deg

Karin Sveen skrev boken som gjorde begrepet «klassereise» til allemannseie i Norge. Men kanskje ikke på akkurat den måten hun hadde håpet.

Fortsatt underveis: Mer enn 40 år etter at hun debuterte som forfatter, oppfatter Karin Sveen seg fortsatt som en klassereisende. – Det er veldig viktig ikke å tenke at klassereise er noe som begynner den dagen du begynner på universitetet og er over den dagen du går ut derfra, sier hun.
Annonse

– Klassereise er nok noe av det største et ungt menneske kan få oppleve: tilgang til kunnskap, ja, til allmenndannelse, sier Karin Sveen, forfatter av boken Klassereise. Hun fortsetter:

– Det er å bevege seg et skritt vekk fra det nødvendige, som Bourdieu sier – det nødvendige betyr altså mat, klær, husleie og så videre – og beskjeftige tankene og livet sitt med mer enn det. Det er en stor gave for enhver som får oppleve det.

Sveen (født 1948) snakker som hun skriver: innforlivet med for eksempel tenkningen til den innflytelsesrike franske sosiologen Pierre Bourdieu, men alltid inkluderende og med sine egne ord. Det er et resultat av hennes egen klassereise, gaven hun ble gitt da hun som arbeiderklassejente midt på 1960-tallet fikk muligheten til å begynne på Hamar Katedralskoles latinlinje. Hun skriver om det i begynnelsen av boken, at moren og faren investerte i et dyrt latinsk leksikon, slik at hun – som den første i familien – kunne stave seg gjennom renessansedikteren Petrarca.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse