Annonse
00:00 - 29. juni 2018

Byen under skyen

Anja Dahle Øverbye gjør leseren selv til en upålitelig forteller.

Illustrasjon: Anja Dahle Øverbye / Jippi forlag
Annonse

Anja Dahle Øverbye har ikke bare en umiskjennelig strek, hun har også en særegen tilnærming til hva hun velger å tegne. Hennes møysommelig skraverte blyanttegninger skildrer ofte ganske andre detaljer og motiver – et bakhode, en potteplante, en tom gate – enn de som synes umiddelbart betydningsfulle for handlingen og dialogen. På denne måte gjøres leserens blikk flakkende, subjektivt og delaktig, på en måte som synes å dytte oss inn i rollen som upålitelige fortellere.

Dette blikket spiller en sentral rolle i Bergen, oppfølgeren til den prisbelønte debuten Hundedagar (2015), hvor vi følger 19 år gamle Maria gjennom hennes første år på universitetet. I likhet med så mange andre som nettopp har flyttet hjemmefra, sliter Maria med å finne seg til rette, men hun har større utfordringer enn kunsthistoriepensumet og deltidsjobben på Princess. Boken åpner med et besøk hos legen, hvor hovedpersonen forteller om en indre verk som tapper henne for krefter og motivasjon, og får til svar at alt hun vil føle seg bedre dersom hun trener og spiser sunt. Maria gjør ingen av delene, og gjennom de påfølgende semestrene vokser depresjonen seg stor og altoverskyggende.

Rutene hver for seg. Bergen er fortalt i korte episoder som sammen tegner et omriss av et vanskelig år i en ung kvinnes liv. Ettersom disse ikke er delt opp inn i kapitler, fremstår tempoet ved første gjennomlesning som ugunstig hurtig – som om vi spoler oss gjennom de definerende øyeblikkene i en historie snarere enn å få den fortalt på tradisjonelt vis. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.