Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Verdens forgreininger

Katarina Frostensons opptegnelse av verden forutsetter avstand og abstraksjon.

Tar ordet: Selve stemmen er lenge blitt trukket fram som det bærende elementet i Katarina Frostensons dikt. Foto: Nicklas Thegerström / Dagens Nyheter / NTB scanpix
Annonse

Et av de første diktene i Katarina Frostensons nye diktsamling, Sju grenar, handler om søppelsortering: «ner med sakerna på det rätta stället, förbränningsstationen / får föda, hjulen går runt». Man kommer lett i tanker om den nokså bisarre formen for kildesortering som har foregått i Svenska Akademien det siste halvåret, der også Frostenson selv endte med å bli sortert ut.

Men som bokens svenske kritikere har kappes om å formulere med fynd og overbevisning: lyrikk og lagnad må her skilles ad. Denne konklusjonen kommer ikke fordi fanen må løftes for å lese litteraturen isolert så snart forfatterens liv blir for vanskelig å ta i, men fordi krisen i Akademien rett og slett ikke finnes i diktene. Frostenson har aldri vært noen Nils-Øivind Haagensen, eller for den del en Göran Sonnevi, som også skriver åpnere om eget liv. Det at alle som anmelder Sju grenar må påpeke sin egen evne til å skille mellom kunstnerisk verk og institusjonell verkebyll, viser at det på nåværende tidspunkt likevel er vanskelig å ikke se seg rundt etter en sammenheng.

Stemme og syntaks. Som Carin Franzén påpeker i en studie av forfatterskapet, skriver Frostenson «en litteratur som söker ge artikulation åt det som inte ryms inom eller direkt låter sig omsättas i social praxis». Det betyr ikke at diktene er verdensfjerne, men at de også åpner for det abstrakte, for slik å kunne diskutere det mangfoldige og motsigelsesfulle ved vår væren. Ofte handler det om språk, og om ordenes doble kraft, som både herlig konstituerende og farlig bestemmende. Som i diktet «Vaknar» i årets samling, der skrivetrangen skildres som en pine:

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker