Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Tinga slik dei er

I Helle Helles nye roman finst eit andedrag som er meir kortpusta og sorgfullt enn tidlegare i forfattarskapen.

Litterær lotion: Med sin raffinerte og på same tid banaliserande skrivemåte, stryk Helle prosaen sin som eit hudpleieprodukt over dei såra som lenge har eksistert mellom mor og dotter. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Danske Helle Helle har sidan debuten utstyrt bøkene sine med såpass konkrete og ordinære titlar at dei først og fremst peiker på det trivielle ved eksistensen: Hus og hjem, Biler og dyr – eller Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann. I sin nye roman, som akkurat er lansert i Danmark, dekker forfattaren over skildringa av eit eksistensielt vendepunkt ved å skrelle det ned til eit enkelt pronomen utan stor bokstav.

Umiskjennelege Helle. Ei dotter prøver å leve eit tenåringsliv, ei mor er sjuk og strevar med å forsone seg med døden, ein strategi har dei saman; å skyve det vanskelege og vonde bort. Det er historia i de. Med ein umiskjenneleg skrivemåte – knappe dialogar, skildringar av mange og tilsynelatande meiningslause detaljar og scener frå høgst ordinære liv – nesten tvingar forfattaren oss til å gløyme eksistensen av ein potensiell undertekst.

I Helles forrige bok, Hvis du vil (2015), skildra ho ein joggetur der to framande finn saman idet dei har løpt seg bort i skogen og la opp til meir dramatikk enn kva vanleg er i ei klassisk Helle-bok. Årets utgiving minner meir om Dette burde skrives i nåtid (2012) ved sin måte å føre ein sort stillstandsrapport på, og skildringa av ulike strategiar for å gå utanom, eksistensielt og stilistisk, tilfører prosaen eit stille, men desperat andedrag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse