Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Spis de fattige

Illustrasjon: Stine Kaasa
Annonse

I anledning Frps Christian Tybring-Gjeddes uttalelser for et par uker siden, der han foreslo at fattige familier må føde færre barn, har vi funnet innspill i en klassiker fra 1729. Jonathan Swifts A Modest Proposal. Tybring-Gjeddes ideer ble også fremmet i Irland på 1700-tallet, og Swifts beskjedne forslag ville løse problemer i flere retninger. Ikke bare ville de fattige bli færre, de gjenværende rike ville også bli mettere. Swift regnet seg frem til at det blir født 120 000 fattige barn årlig: «En amerikaner jeg kjenner i London har forsikret meg at et ungt, sunt og velpleid barn i ettårsalderen er en meget delikat, næringsrik og sunn matbit, enten stuet, ristet, bakt eller kokt, og jeg tviler ikke på at det vil fungere utmerket i en frikassé eller ragu. Jeg foreslår ydmykt at vi setter 20 000 til oppavling, av disse bør bare en fjerdedel være hanner, som er mer enn hva vi tillater for får, fe og svin; disse barna er sjelden ekteskapelige frukter, en institusjon de fattige har liten sans for, derfor vil en hann kunne bedekke fire hunner. (…) De siste 100 000 bør legges ut for salg blant vellykkede mennesker med høy kvalitet rundt i landet.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Sadisme, manipulering og overskridelse håndteres nokså oppskriftsmessig i disse novellene.
– Dette er helt i tråd med regjeringens litteraturpolitikk, og ikke overraskende i det hele tatt.