Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Redesign av ruiner

Større enn jeg husket, tenkte Virginia Woolf da hun så Parthenon igjen. Så var da også ruinen redesignet.

Annonse

Agora – Journal for metafysisk spekulasjon

Virginia Woolf så Parthenon to ganger, med 26 års mellomrom. Siste gang, i 1932, fortonte tempelet på Akropolis seg som «større enn jeg husket, & mer sammenhengende», skrev hun i sin dagbok. Dette er ikke en erindringsforskyvning, «men en presis observasjon av en fullstendig redesignet ruin», leser vi i siste nummer av filosofitidsskriftet Agora, som er viet nettopp Athen, ikke byens gullalder i og for seg, men hvordan relanseringen av gullalderen på 1830-tallet har gjort at den omskiftelige byen fremdeles «vekker forestillinger om permanens, varighet, mening, soliditet», som redaktørene for Athen-nummeret, Mari Lending og Kaja Schjerven Mollerin, formulerer det. Foruten Woolf får vi også følge Sigmund Freud og hans bror til Athen. Det at Parthenon virkelig eksisterte, sammenlignet Freud med å se sjøuhyret i Loch Ness («Altså finnes virkelig sjøormen som vi ikke trodde på!») Og ellers? Artikler om blant annet tidenes minst vellykkede OL-anlegg, det som ble bygget for lekene i 2014, samt om fjorårets Documenta-utstilling, som vektla migrasjonsstrømmen som alltid har vært trukket til Athen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Bøker