11:52 - 24. mai 2018

Philip Roth fra arkivet

En guidet tur til nylig avdøde Philip Roth i Morgenbladets arkiv.

Philip Roth. Foto: Philip Montgomery / NTB Scanpix

Philip Roth (1933-2018)

Jødisk-amerikansk romanforfatter, født i Newark, New Jersey.

Utga over 30 bøker, flere av dem moderne klassikere.

Mottok utallige litteraturpriser og æresbevisninger, blant dem Pulitzer, National Book Award, PEN/Faulkner Award og MAN Booker International Prize.

Også kjent for et omfattende engasjement for østeuropeisk litteratur, særlig gjennom å redigere serien «Writers From the Other Europe».

«Philip Roth, Towering Novelist Who Explored Lust, Jewish Life and America, Dies at 85», lyste det fra mobildisplayet onsdag morgen. Etter å ha tørket tårene, sittet taus foran hyllemeteren med bøker av og om Philip Roth en stund, tar vi en kikk i Morgenbladets arkiv og finner et knippe lesninger som særlig følger den sene perioden i forfatterskapet hans, som mange mente manglet sidestykke i amerikansk litteraturhistorie. Nobelprisen han aldri fikk, er den nest største skandalen i Svenska Akademiens historie.

Philip Roths kanskje sterkeste roman, Sabbaths Theater, «er like kantete, stritter like mye imot og er like uregjerlig som hovedpersonen selv. Den slår i alle retninger, nekter å slutte å hate, nekter å holde kjeft

Roths seneste romaner var vendt mot fortiden, både historisk og personlig.

Hans aller siste bok var en samling artikler og essays fra seks tiår. Det mest forbløffende ved den, var hvor kort den var, og hvor helhjertet forfatteren hadde viet seg til romanformen.

I romanen Menneskemerket, som kom på norsk i 2005, synger språket som det skal: aldri innsnevret og bundet, alltid tilstedeværende og årvåkent, skrev Erik Bjerck Hagen.

Roth har vært gjenstand for et utall akademiske og litteraturkritiske bøker, og de siste årene samarbeidet han med biografen Blake Bailey. Vi intervjuet ham i 2014.

Av de beste bøkene om Roth de seneste årene finner vi Roth Unbound, en entusiastisk omfavnelse av forfatterskapet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse