00:00 - 04. mai 2018

Mildt hjerte, knyttet neve

Sara Omar vil at vi alle skal være som lys for hverandre på vår vei i verden. Og at vi skal velte patriarkatet underveis.

Utløste budkrig mellom danske forlag: Sara Omar kaller romanen sin et kampskrift. Hun skrev den som et forsvar for menneskerettigheter, og med et håp om å skape endring.

«Første gang jeg snakket med noen innenfor bransjen, og den er selvfølgelig styrt av menn, da sa de: Ordene dine lukter blod, og at jeg var en parasitt for samfunnet, for de visste jo godt at min litteratur kunne være revolusjonerende. Så de avviste meg», sier Sara Omar.

Hun er i Oslo fordi debutromanen hennes, Dødevaskeren, som tar for seg æreskultur og -vold i muslimske samfunn, utkommer på norsk. På tampen av 2017 fikk boken danske kulturredaksjoner til å ta frem de aller største ordene («Det her er litteratur som kan forandre samfunnet vårt», «et nytt viktig kapittel i dansk litteraturhistorie»), og gjorde henne over natten til et offentlig ansikt og en kropp med behov for politibeskyttelse. Det var etter at et synopsis og et par kapitler av romanen hadde skapt budkrig mellom danske forlag, men før den ferdige boken begynte å vinne litteratur- og ytringsfrihetspriser.

Alt dette foregikk altså i Danmark. Før den tid hadde Omar, som er av kurdisk opprinnelse, forsøkt å lufte bokprosjektet for forlagsmenn i Midtøsten – og fått kontant nei.

Annonse