Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Lyden av amerikanske lengsler

George Saunders vokste opp i en kyllingrestaurant. Kanskje er det derfor han er så god på reklamespråk, på småby-Amerika og på å skrive spøkelseshistorier om amerikanske presidenter.

Fornemmelse for dødelighet: Den amerikanske novellemesteren George Saunders har befolket sin første roman med spøkelser, flere av dem godt kjente skikkelser fra amerikansk historie. Her er han hjemme i Corralitos, California. Foto: Carlos Chavarria / Redux / NTB Scanpix
Annonse

Den bookerprisvinnende forfatteren George Saunders føler kanskje ikke annerledes enn deg og meg. Men det er mulig at han rett og slett føler mer.

Der han sitter i en hotellsuite i Tampa Florida, med utsikt over en by innhyllet i en vårlig tåke, begynner den vennlige forfatteren straks å unnskylde størrelsen på rommet (for luksuriøst). Så sier han noe om spøkelser som bare et menneske som selv har noen erfaringer med dødelighet, ville tørre å ytre i litterært selskap.

– Jeg tror på dem, sier Saunders og lener seg fremover, klar over at han risikerer noe med å si det. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Sadisme, manipulering og overskridelse håndteres nokså oppskriftsmessig i disse novellene.