00:00 - 25. mai 2018

Kontroversiell bok endelig utgitt

I 1931 skrev den amerikanske forfatteren og antropologen Zora Neale Hurston om den siste gjenlevende slaven som ble fraktet over Atlanterhavet. Først nå utgis boken, etter at Hurston først ble glemt og deretter ble elsket av en ny generasjon.

Sistemann igjen: I 1860 ble Cudjo Lewis fanget og solgt som slave. I 1931 ble biografien om ham ferdigskrevet. I mai 2018 ble boka endelig utgitt.

«Den nye boken viser Hurston fra sin beste side som antropolog, lytter og historieforteller. Jeg håper den vil føre til at både USA og andre land i større grad vil anerkjenne de antropologiske arbeidene hennes», sier Valerie Boyd, som er journalist og har skrevet biografien Wrapped in Rainbows om Zora Neal Hurston, en av det forrige århundrets mest beundrede, men også mest omdiskuterte svarte, amerikanske forfattere.

Blant prominente Zora-tilhengere finnes blant annet den franske forfatteren Eduard Louis, og amerikanske Ta-Nehisi Coates. Et eksempel på Hurstons posisjon finnes i et langt essay Coates nylig skrev om rapperen Kanye Wests uttalelse om at slaveriet var et valg. Coates skrev om West og Donald Trump, og om hvordan han som ung på 1980-tallet opplevde Michael Jackson på tv-skjermen. Og så: «Jeg liker å tenke at jeg tenkte på Zora da jeg så på Jackson. I hvert fall tenker jeg på henne nå.» Deretter gjenga Coates et Hurston-sitat som kobler slavehistorien til musikk og rytme.

Omstridt biografi. Zora Neale Hurstons skrev Barracoon: The Story of the Last «Black Cargo» så tidlig som i 1931, med likevel er det først nå, 87 år senere, at boken blir utgitt. Et av de mest omstridte punktene i manuset, som bidro til vanskene med å få det utgitt, er språket. Boken er biografien om Cudjo Lewis, den siste gjenlevende slaven som ble fraktet over Atlanterhavet. Hurston gjengir Lewis’ dialekt nøyaktig slik den lyder, uten hensyn til rettskrivning og grammatikk. Dermed lyder skildringen av Lewis’ første tur opp på dekk, etter å ha ligget lenket fast i mørket i bunnen av slaveskipet i tretten dager, slik:

Annonse