Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Kamp eller kapitulasjon

Amalie Kasin Lerstangs dikt løfter frem arbeiderhistoriens betydning for dagens Norge.

Amalie Kasin Lerstang skriver om mindre påaktede sider ved vår nære historie og hennes hjemsted Notodden. Her fra Notodden Carbidfabrik, 1957. Foto: Norsk Folkemuseum
Annonse

Siden den danske kritikeren Jørgen K. Bukdahl i 1926 utga Det skjulte Norge, har uttrykket blitt flittig benyttet av forfattere og skribenter i jakt på nasjonens mindre synlige sider. 

Bukdahl beskrev en bygdekultur preget av tradisjoner som sto i motsetning til det sentraliserte, moderniserte Norge. Også i Amalie Kasin Lerstangs andre bok, diktsamlingen Vårs, er noe av ærendet å løfte frem mindre påaktede sider ved vår nære historie, her personifisert ved hennes hjemsted Notodden. Mens debutromanen Europa, som ga Lerstang Tarjei Vesaas debutantpris, var en språklig tilbakeholden skildring av en isolert kvinnes møter med et storbysamfunn, kan Vårs leses som en kampklar hyllest til Notoddens industrihistorie.

Rød historie. Råneres dunkemusikk og luktetrær, osteboller på Tuvensenteret, fabrikkarbeidernes streik for åttetimersdagen og nå den nedlagte fabrikkens skatepark: « også dette er verdensarv », skriver Lerstang.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse