Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Kamp eller kapitulasjon

Amalie Kasin Lerstangs dikt løfter frem arbeiderhistoriens betydning for dagens Norge.

Amalie Kasin Lerstang skriver om mindre påaktede sider ved vår nære historie og hennes hjemsted Notodden. Her fra Notodden Carbidfabrik, 1957. Foto: Norsk Folkemuseum
Annonse

Siden den danske kritikeren Jørgen K. Bukdahl i 1926 utga Det skjulte Norge, har uttrykket blitt flittig benyttet av forfattere og skribenter i jakt på nasjonens mindre synlige sider. 

Bukdahl beskrev en bygdekultur preget av tradisjoner som sto i motsetning til det sentraliserte, moderniserte Norge. Også i Amalie Kasin Lerstangs andre bok, diktsamlingen Vårs, er noe av ærendet å løfte frem mindre påaktede sider ved vår nære historie, her personifisert ved hennes hjemsted Notodden. Mens debutromanen Europa, som ga Lerstang Tarjei Vesaas debutantpris, var en språklig tilbakeholden skildring av en isolert kvinnes møter med et storbysamfunn, kan Vårs leses som en kampklar hyllest til Notoddens industrihistorie.

Rød historie. Råneres dunkemusikk og luktetrær, osteboller på Tuvensenteret, fabrikkarbeidernes streik for åttetimersdagen og nå den nedlagte fabrikkens skatepark: « også dette er verdensarv », skriver Lerstang.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.