Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Et barn av Peter Pan-generasjonen

Unges kamp for uavhengighet sender dem ofte inn i velkjente psykologiske kvaler.

Ironiens grenser: Frances, en av hovedpersonene i Sally Rooneys debutroman, innser at ironisk og analytisk distanse ikke kan holde tilværelsens plutselige kast på avstand. Foto: Jonny Davies / Cappelen Damm
Annonse

Frances, den 21-årige fortelleren i irske Sally Rooneys debutroman, ter seg som et ekte barn av Peter Pan-generasjonen, eller de såkalte millenials. Hun kan nok sies å abonnere på credoet Britney Spears lirer av seg i en hit fra tidlig 2000-tall, «I’m not a girl, not yet a woman», men ville aldri sett seg selv som en del av en generasjonsfortelling. Venninnen Bobbi definerer henne kjekt og greit som en «biseksuell kommunist». Det er i opposisjon de begge vil være.

Like fullt handler Samtaler med venner om å bli innhentet av konvensjoner man gjerne vil vise fingeren til. Ungdom, usikkerhet og utroskap er det buldrende senteret i denne romanen, satt i den urbane middelklassen, i et hyperselvbevisst kulturelt miljø.

Briljante venninner. Som bestevenninner, ekskjærester og humaniorastudenter, deler Frances og Bobbi en analytisk tilnærming til verden. De står i felles front mot borgerlige institusjoner, og det at de selv elsker å studere ved det prestisjetunge Trinity College, gir merkelig nok mer brensel enn brems til den innstillingen. Likevel er relasjonen dem imellom preget av maktskjevheter: Mens Frances gjerne inntar observatørrollen og omformer personligheten etter hvem hun snakker med, er Bobbi direkte, med en umiddelbar karisma og kulhet få kan stå imot. Som i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, er det ikke lett å avgjøre hvem av de to venninnene som egentlig er den briljante.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker