Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Et barn av Peter Pan-generasjonen

Unges kamp for uavhengighet sender dem ofte inn i velkjente psykologiske kvaler.

Ironiens grenser: Frances, en av hovedpersonene i Sally Rooneys debutroman, innser at ironisk og analytisk distanse ikke kan holde tilværelsens plutselige kast på avstand. Foto: Jonny Davies / Cappelen Damm
Annonse

Frances, den 21-årige fortelleren i irske Sally Rooneys debutroman, ter seg som et ekte barn av Peter Pan-generasjonen, eller de såkalte millenials. Hun kan nok sies å abonnere på credoet Britney Spears lirer av seg i en hit fra tidlig 2000-tall, «I’m not a girl, not yet a woman», men ville aldri sett seg selv som en del av en generasjonsfortelling. Venninnen Bobbi definerer henne kjekt og greit som en «biseksuell kommunist». Det er i opposisjon de begge vil være.

Like fullt handler Samtaler med venner om å bli innhentet av konvensjoner man gjerne vil vise fingeren til. Ungdom, usikkerhet og utroskap er det buldrende senteret i denne romanen, satt i den urbane middelklassen, i et hyperselvbevisst kulturelt miljø.

Briljante venninner. Som bestevenninner, ekskjærester og humaniorastudenter, deler Frances og Bobbi en analytisk tilnærming til verden. De står i felles front mot borgerlige institusjoner, og det at de selv elsker å studere ved det prestisjetunge Trinity College, gir merkelig nok mer brensel enn brems til den innstillingen. Likevel er relasjonen dem imellom preget av maktskjevheter: Mens Frances gjerne inntar observatørrollen og omformer personligheten etter hvem hun snakker med, er Bobbi direkte, med en umiddelbar karisma og kulhet få kan stå imot. Som i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, er det ikke lett å avgjøre hvem av de to venninnene som egentlig er den briljante.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse