Annonse
00:00 - 11. mai 2018

En forførerisk sutteklut

Skjønnhet, smarthet og skjørhet kombineres i Richard Brautigans lette, men melankolske kortprosa.

Richard Brautigan: Med hatt, på badekar, i 1970. Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images
Annonse

Amerikanske Richard Brautigans (1935–1984) forfatterskap presenterer deg for en snerten dyrker av tilværelsens letthet og melankoli. Man blir godt kjent med en ustoppelig skjønnhetssøken i disse bøkene, som best kan gjenkjennes på sitt vidd, sine overraskende vendinger og sin tilforlatelige tone.

Kanskje var det kombinasjonen av letthet og melankoli som en gang fikk en ungdomsvenn til å be meg forte meg å lese Brautigan, «før du blir for gammel». Siden har jeg ikke testet påstanden om at forfatterskapet er et man kan vokse fra. Ikke før nå i år, når Jan Erik Vold følger opp gjendiktningene i poesiutvalget Å føre krig mot den gjengse maratonprosa (2004) med å denne gang ta for seg Brautigans kortprosa. Resultatet er En god setning. Og en god setning til. Forhåpentlig.

Snapshots. I sin levetid utga Brautigan ni romaner, ti diktsamlinger og to samlinger kortprosa, Revenge of the Lawn (1971) og The Tokyo-Montana Express (1980). Det er disse to Vold nå har gjort et utvalg fra. Mens Revenge of the Lawn bringer korte historier fra liv i California, deler The Tokyo-Montana Express sin oppmerksomhet mellom tittelens to steder og land, slik Brautigan selv gjorde mellom 1976 og 1980.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse