00:00 - 25. mai 2018

Danius krever at Engdahl går av

Krisen i Svenska Akademien, institusjonen som er ansvarlig for Nobels litteraturpris, vil ingen ende ta. 22. mai skrev den avgåtte lederen Sara Danius, og de tidligere medlemmene Peter Englund og Kjell Espmark, et brev der de argumenterer for å kaste akademimedlem Horace Engdahl. Krisen bunner blant annet i at 18 kvinner har anklaget en svensk kulturprofil for seksuell trakassering og overgrep. Den anklagede mannen er gift med Katarina Frostenson, som inntil nylig var aktivt medlem i Svenska Akademien. Horace Engdahl var en av dem som ville at Frostenson skulle beholde plassen. I brevet skriver Danius og de to andre at den skadeskutte institusjonen ikke kan bygge seg opp igjen med mindre kulturprofilens «utrettelige forsvarer» Horace Engdahl forlater Akademien. Brevskriverne mener Engdahl har bidratt sterkt til krisen, og at Svenska Akademien eller Nobelprisen i litteratur umulig kan gjenvinne tilliten hvis han fortsetter. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse