Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Alt kan repareres

Møbler bør helst være av heltre. Herresko bør ha randsøm. Hvordan en antiforbruker kjøper produkter.

Kjøpefest: Et Amazon-lager i Hemel Hempstead, England blir klargjort til «Black Friday», 2015. Foto: Jeff Spicer / Getty Images
Annonse

Anmeldelse

Tara Button

A Life Less Throwaway: The lost art of buying for life

272 sider 

Harper Thorsons 2018

Tingene våre er av lav kvalitet. Klærne, hvitevarene, elektronikken og møblene, nesten alt varer kortere enn for noen generasjoner siden, og er blitt vanskeligere å reparere. Men siden de også er blitt billigere, synes ikke kundene det er så farlig. Det er uansett ingen som vet hvordan man velger gode produkter lenger. Hva er en god skjorte? Hva er en god vaskemaskin?

Tara Button jobbet med reklame, men møtte veggen fordi hun innså at jobben hennes var meningsløs. Verden trenger ikke enda flere reklameplakater som utløser impulskjøp av dårlige produkter, men ting som er solid bygget og har lang holdbarhet. Produkter du kan ta med deg gjennom livet og rekke å bli glad i.

Derfor startet hun nettstedet buymeonce.com, en slags nettbutikk som kun inneholder produkter som er ment å vare lenge. Her finner du bare klær og utstyr som er bygget med gode materialer, har lange garantier, og lar seg reparere. Du finner jeans, solbriller og smykker med livstidsgaranti. Du finner grytene til Le Creuset, hvitevarer fra Miele, og en masse små leverandører du aldri ville snublet over i en vanlig butikk.

Velstandsbløff. I A Life Less Throwaway skriver Button at selv om holdbare produkter er dyrere, er de billigere på sikt. Som forbrukere føler vi oss rike når vi kan dra ofte på butikken. Men denne måten å forbruke på er en bløff som får oss til å føle oss mer velstående enn vi er. Tingene vi kjøper er bygget kjapt og billig. Det er derfor vi må kjøpe dem på nytt så ofte. De bryter sammen tidligere enn nødvendig, lar seg ikke reparere, og er designet slik at du opplever dem som gammeldagse om et par år. Det er ikke uten grunn at gi bort-seksjonen på Finn er full av Ikea-møbler.

Dette er delvis en selvhjelpsbok med øvelser som skal få deg til å tenke mindre som en forbruker. Finn ut hvilke mål du har med livet ditt, og hvordan tingene dine hjelper deg mot målet. Antagelig blir du lykkeligere av å eie noen få viktige kvalitetsting som du tar vare på, enn å eie en masse billig søppel som bare tar opp plass. Så kan du heller bruke krefter og penger på det som virkelig gir lykke: Kontroll over din egen hverdag, gode relasjoner, og tilhørighet til et fellesskap.

Koffertgarderobe. Buttons produktfilosofi overlapper litt med minimalismen, trenden som handler om å klare seg med færre ting. Hun skriver at alt du eier tar plass, ikke bare i hjemmet men også i hodet ditt, og at det derfor er frigjørende å kvitte seg med ting. Det er derfor vi blir lykkeligere av å bruke penger på opplevelser enn på impulskjøp. Gleden varer like kort, men impulskjøpet fortsetter å ta opp plass i livet ditt i flere år etterpå. Men poenget hennes er ikke at du skal eie så lite som mulig, men at du skal eie godt. Ikke være en ubevisst forbruker, men en bevisst samler, som bare tar ting inn i livet ditt etter å ha tenkt gjennom om de gir deg noe. Kjøp klær som om du skulle ut på reise og må få plass til alt i en koffert. En god koffertgarderobe rekker langt.

Problemet er ikke ting, men ting vi kjøper uten å tenke. De gjør oss ulykkelige, koster oss dyrt, og skader verden. Holdbare produkter gjør oss lykkelige, er billigere på sikt, og er ofte bra for verden også. Forbrukerkulturen prøver å selge oss ting som skal forenkle livet vårt, men den beste måten å forenkle på er gjerne å fjerne ting fra hverdagen, ikke fylle den med mer. Det er her Button skiller seg fra selgeren som vil ha deg til å legge ut masse penger for et luksusprodukt. Antagelig trenger du ikke den tingen. Men de tingene du faktisk trenger bør være solide.

Problemet er ikke ting, men ting vi kjøper uten å tenke.

Button er ikke primært opptatt av etiske produkter, men trekker frem dette også. Hun oppfordrer til å unngå materialer som bygger på dyremishandling og miljøødeleggelser. Det er uansett lite konflikt mellom holdbarhet og etikk. Produsenter som bryr seg om holdbarhet, bryr seg ofte også om verden. Fairphone er et godt eksempel. Den er kanskje verdens eneste etiske smarttelefon. Den er også verdens mest reparerbare telefon.

Vask mindre. Selv får jeg mest ut av de praktiske rådene i boken om hvordan du kjenner igjen og tar vare på gode produkter. Møbler bør helst være av heltre. Herresko bør ha randsøm. Bomull er et godt materiale for klær, men hamp, bambus og tencel er gode alternativer som burde brukes mer. Selvage-denim varer lengst. Klær bør vaskes sjeldnere og med mindre vaskemiddel enn du tror.

Etter at jeg oppdaget buymeonce.com tar jeg nå alltid en kikk på anbefalingene deres før jeg kjøper noe. Om ikke annet forteller det meg hva jeg kan forvente av et godt produkt, og hvilke egenskaper jeg bør se etter. Å kjøpe på denne måten er mer tungvint. Plutselig må jeg tenke på vedlikehold også. Det krever mer av meg å eie ting som skal vare i flere tiår. Men dette er også Buttons poeng, at det er sånn det bør være. Det er absurd å fylle livet mitt med ting som er så uviktige for meg at jeg ikke vet noe om dem.

Annonse