00:00 - 20. april 2018

Virginia Woolfs uransakelige veier

Likte du Jane Austens Stolthet og fordom, vil du elske Virginia Woolfs Night and Day, skriver Maria Berg Reinertsen.

Kjærlighet på​ brostein: I Jane Austens romaner er traskingen aldri formålsløs. Går heltinnen tur alene så møter hun garantert Mr Darcy, i det minste postmannen med et avgjørende brev. I Virginia Woolfs Night and Day derimot, bare driver en gatelangs, krangler litt om kjærlighet og drømmer om helt andre ting. Foto: Ullstein bild/Getty Images

Det er når en leser de annenrangs verkene til en stor forfatter en virkelig forstår metoden hennes, mente Virginia Woolf. «Her er vanskene synligere, og metoden hun brukte for å overkomme dem, mindre dyktig tildekket.»

Sett slik er romanen Night and Day fra 1919 et sted å starte, for i Woolfs bibliografi spiller den definitivt rollen som annenrangs, et siste forsøk på konvensjonell roman før hun ga seg modernismen i vold. Men det er sett i ettertid. Midtveis i Night and Day er det lett å tenke at utviklingen i forfatterskapet kunne ha stoppet her og at både Woolf og leserne ville vært fornøyd.

En ung mann og kvinne spiser lunsj på en landsens pub. Hun elsker ham, han vetta søren, men det har vært en fin tur over vinterjordene, hun er varm og klok og forståelsesfull, de burde gifte seg, de burde absolutt det, han bryter stillheten. «Well, Mary», sier han. Og så ser han vakre, vrange Katharine Hilbery gjennom vinduet. Og Mary ser hvem han ser. Og når han litt senere faktisk fremsetter frieriet sitt til henne, vet Mary at hun ikke kan ta imot. At hun, den hardtarbeidende kvinnesakskvinnen som ikke leser poesi, ikke kan gifte seg uten kjærlighet. Her ser vi at søkenen etter en form å skrive i kunne ha stoppet for Virginia Woolf. Fordi hun mot disse, i britisk romansammenheng, urkonvensjonelle kulissene – vertshuset, sightseeingen i den pittoreske landsbyen og turen hjem over markene – klarer å skape noe som virkelig berører. Men Mary er altså ikke fornøyd med frieriet når frieren har Katharine Hilbery i øyekroken. Og Woolf var visst heller ikke helt fornøyd.

Annonse