Annonse
00:00 - 20. april 2018

Verden er komplisert. Og absurd.

Den amerikanske forfatteren Paul Beatty lar slaveriet gjenoppstå på 2000-tallet. Men det er ikke så enkelt heller.

Historieforteller: – Jeg skriver ikke om «tilstanden i dag», altså. Jeg forteller historier, sier Paul Beatty. – Å svare på Trumps siste utspill og så videre, det er bare ikke veldig interessant. For meg er det fortellingene som trekker.
Annonse

«Siden jeg ikke liker å bli lekset opp for i mitt liv, så prøver jeg å unnlate å gjøre det i skrivingen min», sier den amerikanske forfatteren Paul Beatty (55) når Morgenbladet møter ham i Oslo. 

For romanen The Sellout, som nå foreligger på norsk under tittelen Meg mot røkla (eller Amerikas forente stater), vant han i 2016 to av den engelskspråklige verdens største litteraturpriser, og boken viser til fulle at Beatty ikke er en pedagogisk forfatter med pekestokk. I stedet lar han romanhelten sin forsøke å gjeninnføre slaveri og segregering i USA, noe som via en rekke komiske omveier fører ham helt til høyesterett.

Det er lett å le hemningsløst og hjertelig av Paul Beattys roman. Men plutselig – mot slutten av romanen – setter latteren seg fast i halsen. Hovedpersonen, tittelens «Meg», husker hvordan hans svarte favorittstandupkomiker en gang kastet ut to hvite publikummere fra lokalet med ordene: «Ser jeg ut som jeg kødder? Dere har ikke noe her å gjøre. Er det oppfatta? Så se for faen til å ha dere ut. Dette er vår greie!»

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.