Annonse
00:00 - 20. april 2018

Verden er komplisert. Og absurd.

Den amerikanske forfatteren Paul Beatty lar slaveriet gjenoppstå på 2000-tallet. Men det er ikke så enkelt heller.

Historieforteller: – Jeg skriver ikke om «tilstanden i dag», altså. Jeg forteller historier, sier Paul Beatty. – Å svare på Trumps siste utspill og så videre, det er bare ikke veldig interessant. For meg er det fortellingene som trekker.
Annonse

«Siden jeg ikke liker å bli lekset opp for i mitt liv, så prøver jeg å unnlate å gjøre det i skrivingen min», sier den amerikanske forfatteren Paul Beatty (55) når Morgenbladet møter ham i Oslo. 

For romanen The Sellout, som nå foreligger på norsk under tittelen Meg mot røkla (eller Amerikas forente stater), vant han i 2016 to av den engelskspråklige verdens største litteraturpriser, og boken viser til fulle at Beatty ikke er en pedagogisk forfatter med pekestokk. I stedet lar han romanhelten sin forsøke å gjeninnføre slaveri og segregering i USA, noe som via en rekke komiske omveier fører ham helt til høyesterett.

Det er lett å le hemningsløst og hjertelig av Paul Beattys roman. Men plutselig – mot slutten av romanen – setter latteren seg fast i halsen. Hovedpersonen, tittelens «Meg», husker hvordan hans svarte favorittstandupkomiker en gang kastet ut to hvite publikummere fra lokalet med ordene: «Ser jeg ut som jeg kødder? Dere har ikke noe her å gjøre. Er det oppfatta? Så se for faen til å ha dere ut. Dette er vår greie!»

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker